Politikere enige om skrotning af PSO: Højere skat og lavere elregning

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om, hvordan regningen for afskaffelsen af PSO-afgiften skal finansieres. Det betyder blandt andet højere bundskat og besparelser på den grønne check.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) har torsdag aften sammen med et bredt flertal i Folketinget landet en aftale om, hvordan regningen for afskaffelsen af PSO-afgiften skal betales. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PSO-afgiften får nu det endelige dødsstød.

Et bredt flertal i Folketinget er torsdag aften blevet enige om, hvordan regningen for afskaffelsen af den omstridte, grønne afgift skal betales.

Betalingen af PSO-regningen falder i tre dele: Bundskatten hæves, den grønne check beskæres, og så skæres der på en række erhvervsstøtteordninger.

Bag aftalen står V-regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, de Konservative, Socialdemokratiet, de Radikale og SF, og den blev præsenteret i Finansministeriet af finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

»Vi har fundet en afbalanceret løsning på afskaffelsen af PSOen og ikke mindst finansieringen af aftale, som indebærer en mosaik af finansieringselementer,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Pensionister beholder grøn check

Med aftalen hæves bundskatten med 0,05 procentpoint i 2018 stigende til 0,09 procentpoint fra 2022 og frem. Det indbringer 700 millioner kroner årligt i 2022.

Den grønne check beskæres gradvist, og det giver 700 millioner kroner om året i 2025. Dog er pensionister og førtidspensionister undtaget for besparelserne.

Erhvervslivet, som sikres en mærkbar skattelettelse med afskaffelsen af PSO-afgiften, betaler også en del af regningen. Der hentes i alt i omegnen af to milliarder kroner på besparelser på erhvervsstøtteordninger.

Blandt andet afskaffes puljen »VE til proces« fra 2017.

Erhvervslivet får den største lettelse

PSO-afgiften betales af private forbrugere og virksomheder over elregningen, og en stor del af indtægterne fra afgiften går til at støtte vedvarende energi – blandt andet opførelsen af vindmøller. EU har erklæret afgiften ulovlig i sin nuværende form, og derfor skal der findes en løsning inden 1. januar 2017.

Regeringen besluttede i maj helt at sløjfe afgiften, og derfor har det været nødvendigt at finde pengene til at finansiere den grønne omstilling andre steder.

Det koster omkring tre milliarder kroner om året at afskaffe afgiften, og det vil ske gradvis i perioden 2017-2022, så støtten til den grønne omstilling flyttes over på finansloven.

En skrotning af PSO-afgiften betyder blandt andet lavere elregninger til danskerne.

Samlet set vil de danske husholdninger i gennemsnit få lettet elregningen med ti procent, fremgår det af aftaleteksten, mens den største lettelse tilfalder virksomhederne. Erhvervslivets elregning lettes i gennemsnit med 25 procent.

En typisk LO-familie med to børn i en ejerbolig får med aftalen en gevinst på 2.500 kroner om året i 2025. Imens vil gevinsten for en enlig pensionist i en lejebolig være på 1.200 kroner årligt i 2025.

En tvangssituation

Bundskatten betales af alle danskere, der har en indkomst, og er i år på 9,08 procent.

Selvom det var regeringen selv, der i første omgang bragte en forhøjelse af bundskatten i spil, har blandt andre Lars Christian Lilleholt ikke lagt skjul på, at han bestemt ikke er glad for modellen.

Venstres absolutte mærkesag ved folketingsvalget i 2015 var da også, at det skal kunne betale sig at arbejde frem for at modtage overførselsindkomst – og det indebærer ifølge partiet, at skatten skal lettes i bunden.

Claus Hjort Frederiksen kalder dog finansieringskilderne i PSO-aftalen for en »afbalanceret« løsning på en »tvangssituation«, i og med at det er en bunden opgave at skrotte afgiften.

»Vi kom i denne her tvangssituation og skal finde en finansiering af den. Og der har vi været nødt til at finde forskellige finansieringselementer. Vi har været nødt til at tåle, at vi hæver bundskatten,« siger finansministeren.

Kystnære vindmøller fredes

For at nedbringe PSO-regningen har regeringen tidligere foreslået at sløjfe de kystnære havvindmøller, der skal opføres ud for Holmsland Klit og ved Thyborøn, men den idé er blevet droppet efter massiv modstand fra flere af partierne.

Og det er især noget, der glæder Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

»Vi har bevaret de kystnære møller. Vi fortsætter med den grønne omstilling. Vi sikrer arbejdspladser i hele landet. Og så har vi heldigvis fået en mere balanceret finansieringsform, hvor vi har sørget for, at pensionisterne ikke betaler regningen,« siger S-formanden, der kalder aftalen »godt politisk håndværk«.

Grønne fingeraftryk

Den grønne check består af et beløb, der automatisk bliver regnet med på forskudsopgørelsen for personer, der tjener mindre end 392.567 kroner om året. Det årlige beløb er 950 kroner – dog er det højere for folk med meget lave indkomster samt familier med børn.

Checken vil i 2018 være 230 kroner mindre, og i 2025 vil den være skåret ned til 495 kroner.

Pensionister og førtidspensionister får lov til at beholde checken, der oprindeligt blev indført for at hjælpe danskere med lave indkomster til at klare en højere elregning som følge af grønne afgifter som blandt andet PSO-afgiften.

Noget, der især har været afgørende for Dansk Folkeparti. Gruppeformand Peter Skaarup betoner, at det er vigtigt for DF, at der skabes job, samt at alle typer danske familier får en mindre elregning med aftalen.

»Det er vores politik at sørge for flest mulige arbejdspladser til den danske befolkning. Og det hér giver arbejdspladser,« siger Peter Skaarup.

De Radikale og SFs væsentligste fingeraftryk på aftalen er en grøn klimapulje på i alt 375 millioner kroner frem til 2020. Den skal sørge for, at PSO-aftalen ikke forhøjer Danmarks CO2-udledning.