Politikere efter ny DF-melding om danskhed: Martin Henriksens krav er »udansk«

Martin Henriksens idé om, at indvandrere bør deltage i kristne højtider for at vise deres danskhed, møder ikke meget medvind på Christiansborg. Det er i strid med vores danske religionsfrihed, påpeger flere partier.

Martin Henriksen (DF) foreslår i dagens udgave af Jyllands-Posten, at indvandrere viser deres danskhed ved at deltage i kristne højtider. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debatten om danskhed har kørt heftigt, efter et flertal i Folketinget i sidste uge vedtog en bekymring om parallelsamfund i Danmark med teksten:

»Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark.«

I dagens udgave af Jyllands-Posten går udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) så skridtet videre og kalder det en god idé for indvandrere at deltage i danske traditioner såsom at gå i kirke for at vise sin danskhed.

»Vi mener, at de, der kommer her til landet, langt henad vejen skal blive som danskere er flest, og for at blive det skal man kende kristendommen og dens betydning for det danske folk. Og man skal deltage i den del af vores kulturpakke for at opleve de ting, som samler flertallet af befolkningen i nogle fælles ritualer og traditioner,« siger Henriksen til avisen.

Men DFerens forslag møder ikke megen opbakning i resten af Folketinget.

Liberal Alliances udlændingeordfører, Laura Lindahl, kalder i Jyllands-Posten Henriksens krav for »udansk«, fordi man derved blander sig i folks privatliv.

Partiets udenrigsordfører, Henrik Dahl, er på Facebook næsten lige så kortfattet: »Gu’ skal man ej,« skriver han.

Også finansminister Kristian Jensen (V) var i går aftes ude i et forsvar for religionsfriheden.

»Ayatollahen« Henriksen

Hos Socialdemokratiet, hvis formand i mandags stillede op til sit første dobbeltinterview med DFs Kristian Thulesen Dahl, bliver forslaget også skudt ned. Både af udlændingeordfører Dan Jørgensen og tidligere undervisningsminister Christine Antorini:

Længere ude på venstrefløjen møder DFs forslag krads kritik fra Enhedslisten, hvor finansordfører Pelle Dragsted betegner Henriksen som »ayatollahen«.

Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, nøjes med at sige »stop!« til DFs danskhedsdebat og ønsker at komme videre i den politiske dagsorden.

Martin Henriksen understreger over for Jyllands-Posten, at det må være op til hvert enkelt, hvordan de helt konkret vil markere de kristne højtider.

Men at de er på »rette vej« til at blive danske, hvis de gør det.