Politikere deler ulovlige billeder på Facebook

To radikale folketingspolitikere har taget billeder af deres stemmesedler og lagt dem på Facebook. Det er ulovligt ifølge valgloven.

Camilla Hersoms foto 21. maj. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vælgerne bliver taget med helt ind i stemmeboksen, når folketingspolitikerne Camilla Hersom (R) og Lone Loklindt (R) stemmer ved valget til Europa-Parlamentet.

Begge politikere har lagt billeder af deres afkrydsede stemmesedler ud på Facebook, så deres følgere kan se, at de begge har stemt ja til dansk deltagelse i den fælleseuropæiske patentdomstol.

Der er ikke noget kontroversielt i, at radikale politikere stemmer ja til patentdomstolen, men med Facebook-billederne bryder de to folketingsmedlemmer valgloven. Loven fastslår, at vi har hemmelige valg i Danmark, så derfor må man ikke tage billeder af sin stemmeseddel.

»Loven er fra før, vi dokumenterede alt med mobilen. Gives der lov til at dokumentere din stemmeafgivning, så åbnes der også for muligheden for trusler eller salg af din stemme,« udtalte chefkonsulent Nicoline Miller fra Økonomi- og Indenrigsministeriets valgenhed i forbindelse med sidste års kommunalvalg.

»Hvis en borger ikke vil bruge sin stemme, så kan en anden købe den, og her kan et foto være et bevis på, at man har gjort som aftalt. Det vil dog være svært for de valgtilforordnede at slå ned på det ved valgstederne, da fotograferingen typisk vil foregå i stemmerummet bag gardinet,« forklarede hun.

De to radikale politikere er dog ikke de eneste, der ser stort på valglovens bestemmelser. De sociale medier bugner af billeder af afkrydsede stemmesedler, og blandt de mest profilerede vælgere iværksætterguruen Martin Thorborg, der smilende viser sine 32.000 følgere på Facebook, at han har stemt nej til patentdomstolen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Camilla Hersom eller Lone Loklindt.