Politikere: Bandetal skal frem i lyset

At der er 400-500 medlemmer af kriminelle bander i Danmark ryster ikke justitsminister Lene Espersen (K). Men en række retsordførere kræver nu klarhed over bandeproblemet.

På Christiansborg undrer retsordførerne for Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre sig over, hvorfor Rigspolitiet ikke offentliggør det reelle antal bandemedlemmer i Danmark.

Rigspolitiet har i sin nyligt offentliggjorte rapport om bandekriminaliteten i landet kun oplyst tallet for de bandemedlemmer, der er placeret i niveau 1.

»Jeg forstår ærlig talt ikke, hvorfor man ikke bare offentliggør de tal. Politiet har jo allerede overblikket,« siger Kim Andersen, retsordfører for Venstre.

Heller ikke formanden for Retsudvalget, Peter Skaarup (DF) forstår, hvor Rigspolitiet hemmeligholder det præcise antal bandemedlemmer:

»Jeg undrer mig over fremgangsmåden. Det virker uforståeligt, at man vil offentliggøre det til næste år, når man ikke vil i år. Vi må have klarhed nu,« siger han.

Oppositionen ønsker klarhed
Også hos oppositionen er der et ønske om at få klarhed over de kriminelle bandemedlemmer:

»Vi er nødt til at have et reelt tal, så vi kan forholde os til fakta, og ikke noget, der kommer til at fremstå som et skønmaleri. Det kan godt være politiet kommer med rapporter en gang om året, men virkeligheden er der jo mellem udgivelserne, og den er vi nødt til at kende,« siger Simon Emil Ammitzbøll (R).

»Jeg er ligeglad med, om banderne kun har aktiviteter i deres egen politikreds, så det er niveau 2, eller om de arbejder nationalt. Jeg vil bare gerne vide, hvor mange der er, så vi har en chance for at træffe nogle foranstaltninger, der kan forhindre deres kriminalitet,« siger Socialdemokraternes Karen Hækkerup.

Derimod ser hverken de Konservatives retsordfører Tom Behnke eller justitsminister Lene Espersen (K) nogen grund til, at tallene skal offentliggøres allerede i år.

»Der er mange tal fra politiet, vi ikke får. Selvfølgelig skal vi være opmærksomme på problemet, og det er jeg sikker på, at politiet er,« siger Tom Behnke.

»Vi skal ikke blande os i politiets arbejde. Jeg er helt sikker på, at politiet har styr på situationen,« siger Lene Espersen.