Politikere åbner for mere kommunal overvågning

Overborgmester Frank Jensen vil have videre beføjelser til at overvåge kriminalitetsplagede områder med kameraer. Retsordførere er åbne for en diskussion.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retsordførere på tværs af Folketinget erklærer sig positive overfor overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensens (S), forslag om give videre rammere til kommunerne, når det handler om overvågning.

Én af dem er Trine Bramsen (S), retsordfører hos Socialdemokraterne. Hun erklærer sig parat til at »lytte«.

»Man skal altid være varsom, når man udvider beføjelser, der tillader mere overvågning. Men vi må også erkende, at det har vist sig som et godt redskab til forebyggelse og særligt til at opklare kriminalitet. Derfor kan jeg sagtens forstå Frank Jensens ønske om at bruge overvågning i et øget omfang,« siger Trine Bramsen.

Hvis det står til Københavns overborgmester Frank Jensen, skal der flere kommunalt støttede overvågningskameraer op i det danske bybillede. I dag er det kun almennyttige boligselskaber, der kan få økonomisk hjælp til at hænge kameraerne op, men fremover skal sportsforeninger og organisationer have samme mulighed, mener Frank Jensen. Han vil samtidig gøre det muligt at søge om støtte året rundt i stedet for en gang om året, som man kan i dag.

»Behovet kan eksempelvis opstå, når der er en gruppe unge, der laver meget hærværk og skaber stor utryghed for beboerne i et område. Så kan man gå ind og sætte TV-overvågning op, det skal man kunne søge om hele året rundt, når behovet opstår og ikke kun en gang om året som i dag,« siger Frank Jensen.

Dansk Folkeparti bakker om det forslag. Partiets retsordfører Peter Skaarup (DF) har hørt om flere tilfælde, der kunne retfærdiggøre mere overvågning.

»Jeg synes, det er et forslag, der kalder på medvind fra Folketingets side. Det er ingen tvivl om, at overvågningen vil have en tryghedsskabende virkning, og når man hører om steder, hvor der har været etableret et privat vagtkorps for at forhindre kriminelle aktiviteter, så kan man godt retfærdiggøre mere overvågning,« siger Peter Skaarup.

Han vil åbne debatten med justitsministeren.

»Det gør indtryk, når det er en socialdemokratisk borgmester, der beder om mere overvågning. Det ser man ikke hver dag. Vi ved, at politiet er hårdt ramt på ressourcerne, så der skal være mulighed for, at kommunen kan støtte i specifikke tilfælde,« siger Peter Skaarup.

Hos Konservative er Tom Behnke (K) dog mere skeptisk. Han har svært ved at se, at det kan være en kommunal opgave at sørge for, at udsatte områder bliver overvåget.

»Jeg mener ikke, det er nødvendigt, at Københavns Kommune finansierer videoovervågning af private områder. Det må de private selv gøre, eller også må de rette henvendelse til politiet, der kan vurdere, om det er nødvendigt med overvågning,« siger retsordføreren.

Han mener, den eksisterende lovgivning så rigeligt rækker til.

»Den borgerlige regering rettede lovgivningen til, sådan at boligforeninger og boligområder har mulighed for selv at sætte overvågning op. Kommunen kan også gøre det på deres områder, hvis der er en god grund, og politiet har altid mulighed for at gøre det. Jeg mener ikke, der er behov for andre rammer,« siger Tom Behnke.