Politiker udskammet efter Ungdomshuset-kommentar: »Jeg troede, man var blevet klogere i Enhedslisten«

Politiske modstandere står i kø for at revse Gyda Heding, der er kommet for skade efter at have udtrykt forståelse for de hærgende unge på Nørrebro 1. marts. Enhedslistens folketingsgruppe står bag deres kommunale kandidat.

ARKIVFOTO: Gyda Heding Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

Sisse Marie Welling, der stiller op for SF til kommunalvalget senere i år, græmmer sig.

»Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, hvis vi får en kollega ind på rådhuset, som synes, det er okay, at mennesker, der er utilfredse med politiske beslutninger, smadrer banker og udøver vold. Det er ikke den måde, man udtrykker sig på i et demokrati. Jeg troede, man var blevet klogere i Enhedslisten,« siger SF-politikeren til TV 2 Lorry.

SF-politikerens ord er rettet mod en - måske - kommende kollega i Borgerrepræsentationen, Gyda Heding fra Enhedslisten, som til dagligt arbejder med udsatte unge i byen.

Over for Ekstra Bladet har EL-kandidaten kommenteret hærværket på Nørrebro 1. marts, hvor der blev kastet med sten og flasker efter politiet, og hvor to bankfilialer blev udsat for hærværk under en demonstration til markering af tiårsdagen for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69.

»Selvfølgelig synes jeg, det er forkert at smadre ruder. Men jeg tager ikke afstand fra nogen af de unge, som jeg også arbejder med,« sagde Gyda Heding, som er kandidat for Enhedslisten ved kommunalvalget senere i år.

Over for Ekstra Bladet understregede Gyda Heding, at hun ikke forsøgte at forsvare brostenskasterne:

»Der er stor forskel for mig at kunne forstå, hvorfor man gør, som man gør - og derfra til at anerkende det. Jeg siger på ingen måde, det er en god idé at bruge vold. Men jeg forstår de unge mennesker, der er pissefrustrerede og forleden dag smadrede en bank. Jeg kan godt forholde mig til dem solidarisk, uden at jeg retfærdiggør dét, de gør.«

Det er disse udtalelser, som har fået kandidater fra de andre partier op i det røde felt.

Kultur- og fritidsborgmester i København, Carl Christian Ebbesen (DF) vurderer over for TV 2 Lorry, at »det er grundlæggende Enhedslistens DNA«.

Samme medie citerer en »chokeret« Michael Gatten fra det Radikale Venstre, som læser Gyda Hedings udtalelser som »en blåstempling af, at det generelt er helt forståeligt, at man hærger og smadrer sin by, hvis man føler sig uretfærdigt behandlet«.

Og i Ekstra Bladet kalder Socialdemokratiets Lars Aslan, som har overtaget Helle Thorning-Schmidts plads i Folketinget, det for »sindssygt, at hun ikke vil tage afstand fra folk, som bruger vold«.

Han opfordrer i samme ombæring hovedbestyrelsen i EL til at ekskludere Gyda Heding.

Det kommer dog næppe til at ske.

»Kritikken rammer helt forbi. Gyda Heding tager, som resten af Enhedslisten, selvfølgelig fuldstændig klart afstand fra vold og hærværk. Det siger hun også ret klart,« siger Jakob Sølvhøj, næstformand for Enhedslistens folketingsgruppe, til Ekstra Bladet.