Politiker: Ombudsmand skal tvinge DR til åbenhed om Eurovision-skandale

DR skal tvinges til at give offentligheden indblik i budgetskreddet ved Eurovision 2014, mener regionsrådsmedlem Charlotte Fischer, som nu går til Folketingets Ombudsmand med sagen.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal lægges maksimalt pres på DR for at få belyst, hvorfor Eurovision Song Contest 2014 endte med at koste 112 millioner kroner i stedet for knap 35 millioner, som det oprindelige budget lød på.

Det mener regionsrådsmedlem Charlotte Fischer (R) fra Region Hovedstaden, efter DR med henvisning til en paragraf i radio- og fjernsynsloven har nægtet at udlevere centrale dokumenter i sagen.

»Jeg vil nu gå til Folketingets Ombudsmand og få prøvet DRs holdning,« siger hun.

Når der er tale om projekter, som er 100 procent offentligt finansieret, så skal der også være 100 procent offentlig indsigt, mener Charlotte Fischer.

»Der er tale om et projekt, som har kostet skatteyderne rigtig mange millioner kroner, og derfor har de krav på indsigt i, hvad der er foregået. Det er helt og aldeles uholdbart, at DR siger, at de ikke kan gå ud med oplysningerne,« siger hun.

Regionsrådspolitikeren har læst aftalen mellem DR og Wonderful Copenhagen, og hun forstår ikke, hvordan DR kan gemme sig bag den paragraf i radio- og fjernsynsloven, der omhandler hensynet til DRs programvirksomhed og konkurrencemæssige forhold.

»Jeg kan simpelthen ikke få øje på, at der skulle være noget, man ikke kan gå ud med af hensyn til konkurrence eller deres programvirksomhed. Det er for mig det rene nonsens,« siger hun.

Mediejurist Oluf Jørgensen, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, vurderer ligeledes, at DR ikke kan gemme sig bag loven.

»I denne her sag er der hverken hensyn at tage i forhold til ytringsfrihed, redaktionelle processer eller kildebeskyttelse. Den store interesse handler om ombygningen af B&W-hallerne, da det var dér, budgettet virkelig skred. Og så er det altså en byggesag, som er omfattet af offentlighedsloven,« siger han.

DR havde ansvaret for selve showet, mens Wonderful Copenhagen, Region Hovedstaden, Københavns Kommune og Refshaleøens Ejendomsselskab gennem Projektselskabet ESC 2014 stod for blandt andet ombygningen af de store haller på Refshaleøen.

»Byggesagen har ikke noget med DR at gøre. Den er Projektselskabet og Københavns ansvar,« siger DRs ansvarlige for afviklingen af Eurovision, Pernille Gaardbo, til Politiken.

Men den udmelding gør blot situationen endnu mere uforståelig, mener Oluf Jørgensen:

»I så fald er det jo bare endnu mere mystisk, at DR ikke vil udlevere dokumenterne, hvis de mener, at byggesagen slet ikke har noget med dem at gøre,« siger han.

Statsrevisorerne besluttede i sidste uge at sætte skatteydernes vagthund, Rigsrevisionen, til at undersøge forløbet med det enorme budgetskred. DR oplyser, at de i den forbindelse har udleveret alt materiale til Rigsrevisionen.

»Vi er som alle andre parter i denne sag interesserede i at få klarlagt og afdækket forløbet. Vi støtter Folketingets beslutning om, at Rigsrevisionen skal undersøge sagen, og vi har udleveret aftalen mellem DR og København til Rigsrevisionen. Vi står fuldt til rådighed for Rigsrevisionens arbejde,« udtaler Pernille Gaardbo i en skriftlig kommentar.

Rigsrevisionen vil i sin redegørelse tage stilling til i hvilken udstrækning, dokumenter i forbindelse med Eurovision 2014 skal offentliggøres.