Politiheste skal igen skridte på gaderne i Danmark

Fra hesteryg skal politiet patruljere, hvis det står til regeringen. Politiet har før sagt nej tak til heste.

Regeringen og Dansk Folkeparti ønsker at genetablere enheden med betjente til hest, som skal anvendes til honorære opgaver og patruljere i turistområder. Scanpix/Jan Jørgensen/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet skal sadle op og trække i ridestøvlerne. For politiheste skal igen skridte i landets gader for at øge trygheden og sikkerheden.

Det mener regeringen og Dansk Folkeparti, der er blevet enige om at afsætte otte millioner kroner på finansloven for 2018 til at genetablere en ryttersektion i dansk politi.

Betjente til hest skaber synlighed og er til glæde og gavn for befolkningen, mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

»En politibetjent på en hest er en betjent, som kan ses på rigtigt lang afstand. Det giver en følelse af, at ordensmagten er til stede.«

Politiryttere er gode at have med til fodboldkampe og andre begivenheder, hvor der er mange mennesker, for de kan holde styr på store grupper, mener Peter Kofod Poulsen.

»Fra andre lande ved vi, at de er rigtigt gode at sætte ind ved demonstrationer, hvor de faktisk er med til at spare politibetjente på jorden,« siger han.

Sidste år takkede Københavns Politi ellers pænt nej tak til at få hestene tilbage i stalden. For det er for dyrt, upraktisk og hæmmer politiets operative effekt på gaden, skrev Information.

Politiet i København havde politiheste frem til 2012, hvor rytterisektionen blev sparet væk. I et notat fra 2016, som Information fik aktindsigt i, har politiet drøftet fordele og ulemper ved at genindføre ridende politi.

Fordelene er, at politiet fra hesteryg kan observere, skabe synlighed og har høj attraktionsværdi. Men ulemperne er foruden de økonomiske omkostninger, at politiets fleksibilitet og mobilitet svækkes.

Som transportmiddel kan en hest nemlig ikke parkeres og efterlades uden opsyn - ligesom en cykel eller en bil kan.

Det ændrer dog ikke på Peter Kofod Poulsens begejstring, at politiet har været skeptiske overfor at genindføre politiheste.

»Jeg giver måske ikke så meget for det, Københavns Politi skriver,« siger retsordføreren.

»Og hvis politiet gerne vil cykle eller køre i bil, så er det også helt fint,« uddyber Peter Kofod Poulsen.

I en skriftlig kommentar til Ritzau konstaterer rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, at hestene kan indgå i patruljearbejdet.

Men han forholder sig ikke til, om det er for dyrt og upraktisk eller kan hæmme politiets arbejde at genindføre politiheste. Og der nævnes heller ingen gevinster ved indsatsen.

»Med politihestene har vi fået endnu et værktøj i redskabskassen til at løse vores opgaver med patruljering i turistområder og til honorære formål«, skriver rigspolitichefen, der ikke har yderligere kommentarer.

Regeringen og Dansk Folkeparti ønsker at genetablere enheden med betjente til hest, som skal anvendes til honorære opgaver og patruljere i turistområder.

Det er uvist, hvor mange heste, der er tale om, samt hvor i landet de skal patruljere.