Politiforbundet: Symptombehandling at sænke kriminel lavalder

Formanden for de politiansatte mener, at forslaget fra blå blok om at sænke den kriminelle lavalder er en form for lappeløsning. Det ville være bedre at prioritere det forebyggende arbejde, lyder det fra Politiforbundets formand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er symptombehandling, når de borgerlige vil have sænket den kriminelle lavalder fra 15 til 12 år. Man burde hellere fokusere indsatsen på det forebyggende politiarbejde, der kan forhindre, at unge svinger ud på en kriminel løbebane.

Sådan lyder det fra formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt.

»Det er en politisk afgørelse, men jeg synes, det er en form for symptombehandling. Der er ingen tvivl om, at vi har problemer med unge, der spekulerer i at begå kriminalitet, før de bliver 15 år. Og jeg vil heller ikke fuldstændig afvise forslaget, men synes bare, det lyder lidt som om, at man ikke tager fat på problemets rod,« siger Claus Oxfeldt.

Han mener, at det ville være mere hensigtsmæssigt at bruge ressourcer på politiets forbyggende arbejde, som ifølge Politiforbundets formand i den grad er blevet underprioriteret.

»Vi har desværre ikke længere har de ressourcer til hele det forebyggende arbejde, som er altafgørende, også i forhold til de unge,« siger Claus Oxfeldt, der har et bud på, hvorfor det er blevet sådan:

»For politikere er det meget mere interessant, hvad der kan måles. Det skyldes new public management-filosofien, som hele den offentlige sektor er blevet underlagt. Det, at vi kan hjælpe en 12-14 årig ud af en kriminel løbebane og tilbage i skole eller i gang med et arbejde, det kan ikke måles, og derfor er det set med politikerøjne ikke så interessant,« siger Claus Oxfeldt.

Den manglende forebyggende indsats afspejler sig ifølge Politiforbundets formand i form af øget utryghed i befolkningen.

»Folk investerer i tyverialarmer og overvågningsudstyr som aldrig før, og man betaler for, at vagtpatruljer kan patruljere boligområder. Måske er det på tide at overveje, om ikke tiden er til at dimensionere politiet rigtigt, så vi kan tage os af de opgaver,« siger Claus Oxfeldt.