Politiforbund trækker kritik af terrorevaluering tilbage

Det var en misforståelse, da politiforbundets formand onsdag kaldte det vanvittigt, at et flertal uden om regeringen kræver en evaluering af terrorangrebet inden for tre uger.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overreaktion, vanvittigt og overilet. Det var onsdag aften kommentaren fra Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, til DRs nyhed om, at et flertal på Christiansborg kræver en evaluering af terrorangrebet på København inden tre uger.

Men efterfølgende har nogle af politikerne bag kravet informeret Claus Oxfeldt om evalueringen, og det får ham nu til at nuancere sin udtalelse.

»Jeg troede, det var en grundig evaluering af politiets arbejde, der blev krævet inden for tre uger. Efter interviewet med DR blev jeg bestormet af politikere, og for mig at se er det ikke en grundig evaluering af politiets arbejde - det er politik, og det handler om, at man vil have en politisk orientering,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau og uddyber:

»Der er ingen tvivl om, at vi i politiet ikke kan lave en grundig evaluering, før vi er færdige med arbejdet. Og det er vi ikke endnu. I dag skal der eksempelvis tages stilling til, om to personer i sagen fortsat skal være varetægtsfængslet, og man har stadig en masse efterforskning og et højt beredskab.«

Det er et flertal bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og SF, som giver regeringen en deadline på tre uger til at komme med en evaluering. Argumentet er, at politikerne hurtigst muligt skal kunne sætte ind med eventuelle nye tiltag.

Adspurgt om det giver mening at dele sagen op i en politisk evaluering og en evaluering fra politiet, lyder Claus Oxfeldts svar:

»Som jeg ser det er det kun i meget overordnede termer, man kan give en evaluering på tre uger. Men det skal jeg ikke blande mig i - vi er en politisk uafhængig organisation.«

Formanden vil ikke give noget bud på, hvornår politiets egen evaluering af forløbet kan være klar.

»Det her skal laves meget, meget grundigt. Der er så mange nye ting i det her - blandt andet det, at politiet bliver angrebet - det er ikke noget, vi har oplevet før. Der er rigtig mange ting i den her sag, der gør, at jeg ikke kan sige, hvornår evalueringen kan komme,« siger Claus Oxfeldt.