Politiet til voldtægtsoffer: »Voldtægt er jo det værste, man kan anmelde en mand for – tænk på ham«

»Det er uden tvivl noget af det værste, jeg har oplevet, jeg vil hellere tilbage til den nat, jeg blev voldtaget, end nogensinde skulle gentage min samtale med politiet,« sådan forklarer Anne-Ditte Nordmaj den voldtægt, hun for seks år siden var udsat for.

Iscenesat arkivfoto af offer for voldtægt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun husker, at hun var faldet i søvn, da hun vågner ved, at en af fyrene tager kvælertag på hende. Hun gør modstand, men han presser en pude mod hendes ansigt og forgriber sig på hende.

Sådan beskriver Politiken det overgreb, som Anne-Ditte Nordmaj, ifølge egen kronik, var udsat for seks år siden.

Men det er ikke selve voldtægten, der var det mest traumatiserende for Anne-Ditte Nordmaj, forklarer hun i sin kronik, der er stilet til den politimand, som modtog hendes anmeldelse. Det mest traumatiserende for hende, var nemlig politiets efterfølgende håndtering af anmeldelsen.

For ifølge Anne-Ditte Nordmaj gennemførte politiet, det, hun beskriver som et intimiderende og mistænksomt krydsforhør.

Politimanden spurgte nemlig ikke ind til, hvad der var sket. Han spurgte, om hun bare ville foretage en voldtægtsanmeldelse for at få opmærksomhed, og tilføjede inden han  gik, at han ikke ville gå videre med sagen.

I en kronik til Politiken skriver hun således til politimanden:

»Skammen kulminerede, da du endelig så op fra din notesblok og sagde: »Kom lige med,« hvorefter du trak mig ud i trappeopgangen. Her spurgte du, om jeg nu var sikker på, at jeg ville anmelde denne voldtægt, om det ikke bare var noget, jeg havde »fundet på for at få opmærksomhed?« skriver Anne-Ditte Nordmaj og tilføjer:

»Det føltes som en mavepuster: »For at få opmærksomhed!?« Og så fortsatte du: »Voldtægt jo er det værste, man kan anmelde en mand for – tænk på ham.«

Folketinget hævede straffen

Det har ikke været muligt for Berlingske at verificere oplysningerne, som Anne-Ditte Nordmaj beskriver i sin kronik.

De seneste år har der været heftig debat om, hvordan kvinder oplever den efterfølgende procedure hos myndighederne, når de er blevet voldtaget.

Daværende justitsminister Søren Pind (V) har tidligere været ud og kræve strengere straffe for voldtægter.

Det medførte blandt andet, at Folketinget sidste år skærpede straffen for voldtæg, ligesom Søren Pind kom med en række nye tiltag, der skulle styrke voldtægtsofres behandling hos politiet. Herunder udspillet »Respekt for voldtægtsofre«, der bl.a. satte fokus på politiets behandling af voldtægtsofre.