Politianmeldelse preller af på Venstre-forening

Venstre i Esbjerg har overholdt alle regler om partistøtte, forsikrer formand Ketty Christoffersen, efter Enhedslisten har truet med en politianmeldelse.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis politiet går ind i sagen om anonym partistøtte, vil der ikke blive fundet lovovertrædelser hos Venstre i Esbjerg.

Det bedyrer formand Ketty Christoffersen, efter Enhedslisten har bebudet, at partiet vil politianmelde de politikere og lokale partiforeninger, der ifølge Berlingske anfører bidragydere som anonyme, selv om de kender deres identitet.

»Lovgivningen er jo sådan, at vi ikke skal opgive navnene på de mennesker, der har været loyale over for vores parti, hvis de giver bidrag på under 20.000 kroner. Og den lovgivning overholder vi fuldstændig,« siger Ketty Christoffersen til Berlingske Nyhedsbureau.

Berlingske skriver tirsdag, at politikere fra flere partier i perioden fra 2007 til 2013 har modtaget 7,2 millioner kroner fra donorer, der er anført som anonyme. Men ifølge avisen er der flere eksempler på, at de anonyme støttekroner kommer fra folk, partiet allerede kender identiteten på, og dermed overholder de ikke reglerne.

Venstre i Esbjerg modtog ved kommunalvalget i 2013 80.000 kroner i støtte, som er anført som anonyme tilskud.

Ifølge partistøttereglerne skal et parti ikke oplyse identiteten på en bidragyder, der støtter med mindre end 20.000 kroner. Til gengæld må en bidragyder ikke opgives som anonym, hvis partiet kender navnet på vedkommende, selv om donationen er under 20.000 kroner.

Ketty Christoffersen understreger, at Venstre i Esbjerg ikke har modtaget anonyme enkeltdonationer på over 20.000 kroner.

»Det har vi i hvert fald ikke,« siger hun.

Men problemet er jo også, hvis I modtager donationer på under 20.000 kroner fra nogen, I kender navnet på, som I så vælger at gøre anonym. Overholder I også reglerne her?

»Selvfølgelig ved vi da, når der er nogle mennesker, der indbetaler. De placerer jo ikke bare en pose penge uden for døren. De indbetaler på en konto. Men vi følger lovgivningen. Jeg har været i politik i lang tid, så det ved jeg udmærket,« fastslår Ketty Christoffersen.

Juraprofessor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet siger til Berlingske, at der ikke er skyggen af tvivl om, at man ifølge loven ikke må kende identiteten på en donor, som man angiver som anonym.

Det har fået Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), til at tale om »en klokkeklar overtrædelse af loven om partistøtte«, og partiet vil senere tirsdag tage kontakt til de politikredse, lokalforeningerne, der er omtalt i Berlingske, hører under for at anmelde overtrædelserne af partistøttereglerne.

Det må stå for Enhedslistens egen regning, betoner Ketty Christoffersen.

»Det er op til Enhedslisten, hvis de vil grave i det. Det har vi det fint med. Vi har sådan set vores på det tørre, for der er ingen problemer i det. Sådan har det været altid,« siger hun.

Så hvis politiet går ind i jeres sag, vil de ikke finde overtrædelser af loven?

»Næ, overhovedet ikke. Slet ikke. Det er der ikke nogen problemer i.«