Podcast: Socialdemokratiet mistede sin sjæl i det sorte tårn. Nu forsøger Mette Frederiksen at ændre fortællingen

I Socialdemokratiet har der været en bred fornemmelse af, at partiet med Helle Thorning-Schmidt i spidsen mistede sin sjæl efter valgsejren i 2011, fortæller politisk journalist Hans Mortensen i Berlingskes podcast »90 mandater«.

Formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, fremlagde fredag eftermiddag partiets bud på en udlændingepolitik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

I tiden efter Socialdemokratiet og rød bloks valgsejr i september 2011 udspillede forhandlingerne om det kommende regeringsgrundlag sig på Hotel Crowne Plaza på Amager.

På grund af hotellets udseende blev centrummet for forhandlingerne hurtigt døbt »Det Sorte Tårn«.

Forhandlingerne mellem Socialdemokratiet og de senere regeringspartnere i SF og de Radikale blev begyndelsen på en periode, som har slået dybe skår i den socialdemokratiske selvforståelse.

Ifølge Hans Mortensen, politisk journalist på Weekendavisen, har der i Socialdemokratiet været en bred fornemmelse af at Socialdemokratiet »mistede sin sjæl« under Thorning-Schmidt-regeringen, forklarer han i Berlingskes podcast »90 Mandater«.

»Man mistede det klassiske socialdemokratiske fordelingspolitiske. Det tabte man i det sorte tårn i 2011, hvor man sad med Margrethe Vestager og forhandlede regeringsgrundlag,« siger Hans Mortensen i podcasten.

Dengang kom Socialdemokratiet med den økonomiske plan med navnet »Fair Løsning«, som var udviklet i samarbejde med SF. Men da Socialdemokratiet trådte ud af »Det Sorte Tårn« var det med et regeringsgrundlag, som skulle »videreføre den borgerlige regerings økonomiske politik i bredeste forstand«, forklarer Hans Mortensen.

»Det gjorde de i høj grad, og det blev til nogle reformer af dagpenge og så videre, som socialdemokraterne havde det rigtig skidt med i baglandet. Finansminister Bjarne Corydon og Helle Thorning-Schmidt bliver nærmest set som nogle, der har forrådt den socialdemokratiske sjæl.«

I dag – næste otte år senere – forsøger partiformand Mette Frederiksen at omtegne det billede.

»Nu er det et andet socialdemokrati, det er det gode gamle socialdemokrati, der tager hånd om de svageste, tager hånd om de nedslidte. Det er det billede hun gerne vil tegne, og der passer Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon bare ikke ind,« lyder Hans Mortensens analyse.

Det kan dog være svært at få øje på, hvad der er sket realpolitisk siden, siger han.

»Med integrationsydelsen har de jo den idé om en ydelseskommission, som de vil nedsætte, og det er formodentlig tanken, at det skal ende på en højere integrationsydelse end den, vi har i dag, men ikke tilbage til gammelt niveau,« siger han:

»Det vigtige i forhold til den socialdemokratiske selvfortælling er, at Thorning-Schmidt og Corydon fremlagde kompromiserne som socialdemokratisk politik. Det føler socialdemokrater ikke, at det er. Til gengæld ved socialdemokrater godt, at man er nødt til at indgå kompromiser. Så det er mere fortællingen om, hvad de selv står for, der er vigtig.«

Men i hvor høj grad er Mette Frederiksen lykkes med at vende fortællingen om Socialdemokratiet?

Hør mere om skiftet i Socialdemokratiets politik og selvforståelse i tiden efter Helle Thorning-Schmidt i podcasten »90 Mandater« – en politisk podcast fra Berlingske, der giver nyheder, analyser og historiske tilbageblik under valgkampen. Podcasten kan findes på iTunes, Spotify og 24syvs radio-app.

Find flere afsnit af »90 Mandater« her.