Podcast: Alt pegede på, at Lars Løkke var færdig. Men så steg han triumferende op af en kælder i Odense

For fem år siden troede alle, at Lars Løkke Rasmussen ville gå af som formand i Venstre. I stedet endte han som statsminister. I Berlingskes podcast »90 Mandater« fortæller journalist Henrik Qvortrup, hvordan det skete.

Tv2 pressen journalister venter. Ekstraordinær hovedbestyrelse i Venstre Odense Kongrescenter Lars Løkke går måske af Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle vidste det.

Lars Løkke Rasmussen ville gå af som formand i Venstre.

Medierne havde været præget af dårlige historier om partiformanden. GGGI-sagen, sagen om hans underbukser, flyrejser på første klasse. Alt sammen førte til et uventet dårligt EU-valg for Venstre i 2014.

Løkke vidste, at det var ham, der stod i vejen for partiets succes. Det samme gjorde gruppemedlemmerne i Venstre.

Snakken gik: Hvem skulle tage over, når Lars Løkke faldt? Næstformand Kristian Jensen, Venstres kronprins, var det oplagte bud.

Den 3. juni 2014 var alles øjne rettet mod Odense Kongrescenter, hvor Venstre havde hovedbestyrelsesmøde.

Meldingerne lød, at folketingsmedlem efter folketingsmedlem rejste sig og udtrykte deres støtte til Kristian Jensen, fortæller journalist Henrik Qvortrup i Berlingskes podcastserie »90 Mandater«.

»Han (Lars Løkke, red.) må have betragtet sin skæbne som beseglet,« siger Henrik Qvortrup:

»Men er der noget Lars Løkke kan, er det, at når han er allermest i problemer, så spotter han en måde at komme ud på.«

Lars Løkke Rasmussen så en usikkerhed hos modstanderen, og den svaghed greb han.

På et tidspunkt under mødet i Odense, foreslog han at tage en time out. Han vil tage en snak med Kristian Jensen nede i cykelkælderen. Partifællen Lars Krarup gik med.

»Det er kun de tre, der ved præcis, hvad der er foregået nede i det kælderlokale, men den almindelige antagelse er, at navnet Søren Gade blev nævnt,« siger Henrik Qvortrup.

Han bliver bragt i spil som en udfordrer til Kristian Jensen.

Sandsynligvis var det bluff - Søren Gade have ingen intentioner om at stille op - men alligevel fik Kristian Jensen den opfattelse, at det havde han.

Han stod i et dilemma: Han kunne vælge at støtte Lars Løkke og få en høj placering under ham, eller også kunne han gå linen ud og udfordre Løkke med risiko for at tabe til Søren Gade. I så fald ville han være færdig i partiet.

Da de tre politikere trådte op af kælderen d. 3 juni, var Lars Løkke Rasmussen sejrherren og Kristian Jensen som forstenet. Det var lykkes Lars Løkke at beholde formandsposten.

Andre var også forstenede. For flere gruppemedlemmer, der om formiddagen havde vovet pelsen og sagt: »Kristian Jensen du er vores mand, Lars Løkke du er ikke vores mand«, var tolv timer senere blevet svigtet af en Kristian Jensen, der ikke turde tage chancen.

»Jeg tror, at hvis Kristian Jensen havde haft lidt is i maven, havde han været formand for partiet Venstre,« siger Henrik Qvortrup.

Et år senere, i 2015, var der Folketingsvalg i Danmark, og Lars Løkke Rasmussen blev statsminister.

Hør mere om Lars Løkke uventede sejr i 90 Mandater - en politisk podcast fra Berlingske, der giver nyheder, analyser og historiske tilbageblik under valgkampen. Podcasten kan findes på iTunes, Spotify og 24syvs radio-app.