Plan mod radikalisering på plads: Det indeholder aftalen

Partierne bag satspuljen har tirsdag formiddag landet en politisk aftale, der øremærker 60 millioner kroner til kampen mod radikalisering.

Justitsminister Mette Frederiksen afholder pressemøde i Justitsministeriet, efter regeringens anti radikaliserings plan faldt på plads tirsdag d. 27. januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Samtlige af Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten er tirsdag blevet enige om en aftale, der skal bremse radikalisering af unge.

Det skal forhindre, at unge drager til eksempelvis Syrien for at blive hellige krigere. Og aftalen, der indeholder omkring 60 millioner kroner fra satspuljen, skal blandt andet forebygge, at unge ender i ekstremistiske netværk, siger justitsminister Mette Frederiksen (S) og peger på den »barske« tone, der nogle gange er på nettet.

»Jeg er glad for, at partierne er enige om at styrke Politiets Efterretningstjeneste, så de kan overvåge, hvad der sker på nettet og styrke exit-indsatsen,« siger Mette Frederiksen.

Ud over en styrkelse af Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Kriminalforsorgens exit-indsatser indeholder aftalen også en etablering af såkaldte mentorkorps, der skal støtte de unge, en hotline til bekymrede forældre og pårørende, en række exit-strategier samt øget samarbejde mellem borgere og myndigheder.

Efter pres fra blandt andre Dansk Folkeparti har regeringen pillet et forslag ud af aftalen om at inddrage imamer. Den opgave bliver i stedet lagt hos PET og i kommunerne, selv om regeringen oprindeligt havde lagt op til at bruge en del af de afsatte satspuljemidler på at inddrage imamer i indsatsen.

Til gengæld er partierne enedes om at oprette et exit-center for unge, som har været i kamp i Syrien eller Irak.

»Vi gør flere ting med vores plan. Der kommer stort fokus på at forebygge, at unge ender i radikaliserede miljøer, men hvis nogle går den vej, skal vi gøre alt for at få dem ud af det,« siger Mette Frederiksen.

Socialminister Manu Sareen (R) står også bag aftalen, og han frygter ikke, at udeladelsen af imamer vil forringe indsatsen mod radikalisering.

»Jeg er ikke ked af, at jeg ikke har imamerne med. PET kan allerede involvere imamerne, hvis de har brug for det,« siger Manu Sareen.