PindPind i Afrika

Et foto fra Afrika af Søren Pind i kolonist-kostume og herremandsattitude vækker undren på de sociale medier. Pind har en god forklaring.

Udviklingsminister Søren Pind (V) vinker til de lokale under en rejse til Uganda og Sydsudan, juli 2011 Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Christian Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Søren Pinds spidse bemærkninger og sans for humor er undertiden for sofistikeret for danskerne.

Man må håbe, at de lokale ved den lille, sandblæste flyplads i det nordlige Uganda forstår ham bedre.

I begyndelsen af juli var udviklingsminister Søren Pind (V) på besøg i Sydsudan for at fejre landets nyvundne selvstændighed. Besøget krævede et lille chartret fly, som lettede og landede fra afsidesliggende landingsstriber.

»Det er jo ren Tintin«

Et billede af Søren Pind, der står i døren til flyet, vinker med en tropehjelmslignende hat, åbenbarer sit spritnye safaritøj og – lader det til – lader sig hylde af de lokale som den store, stærke, hvide mand, har på Facebook og Twitter udløst en storm af vantro latterbrøl og kommentarer om ”kolonialisme”, ”det er jo ren Tintin i Congo, det der” og ”hvor er stokken?”

Det var desuden ”sommerens billede” i weekendens Information.

- Udover afrikanske despoter er det vel kun den danske udviklingsminister, der uden skyggen af ironi kan få sig selv til at møde op i knitrende nyt safari-udstyr og hilse undersåtterne velkomne, skriver eksempelvis journalist og blogger Suzette Frovin på sin blog: ”Kun sandheden”.

Standard-udenrigstøj

Søren Pind kan godt se det morsomme i billedet, men forsikrer, at der ikke var nogen hvidmands-æstetik eller ”PindPind i Congo” over scenen.

- Det var i en ingenting-lufthavn, hvor der kun var rød jord og fem-seks mennesker, der tog imod og vinkede farvel. For skæg da vi skulle af sted, lavede jeg den der præsidentielle hilsen, fordi vi var alene ude midt i ingenting. De lo højt, dem der var der. Men jeg havde lige overset, at der også stod en fotograf, siger Søren Pind.

Hvad angår det knitrende nye safaritøj er det indkøbt gennem Udenrigsministeriet.

- Ja, må hellere slå fast, at jeg altså selv har betalt for det. Det er standard-udenrigstøj, som vores sikkerhedsfolk også har. Det er sådan mange steder i Afrika, at man enten skal være iført et fint jakkesæt, eller også skal tøjet være formelt passende. Og det er safaritøj. Det er praktisk, behageligt og det holder varmen ude, siger Søren Pind.

Må leve med hatten

Hatten er ikke standard-udenrigsministerium-tøj. Så den har Søren Pind selv indkøbt ude i den virkelige verden.

- Jeg er faktisk meget dårlig til sol. Det turde jeg ikke fortælle til statsministeren, da han bad mig være udviklingsminister. Så nu må jeg og alle andre leve med, at jeg skal have hat på, når jeg rejser til Afrika, siger Søren Pind.

Søren Pind vender i øvrigt tilbage til Afrika sidst på måneden, hvor han ved selvsyn vil tage sultkatastrofen i Etiopien, Somalia og dele af Kenya i øjesyn.

Billedet fra det nordlige Uganda er taget af freelancefotografen Søren Christian Bech.