Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Samtidig med at regeringen fordømmer multinationale selskabers brug af skattely, sender udviklingsminister Søren Pind (V) onsdag 150 millioner danske bistandskroner i skattely.
Søren Pind og Danida har placeret en ny, delvis danskejet udviklingsbank i et skuffeselskab i skattelyet Mauritius i Det Indiske Ocean, skriver Politiken onsdag.
Den Afrikanske Garantifond, som banken kommer til at hedde, får ellers sit hovedkontor i Nairobi i Kenya, hvorfra den skal hjælpe små og mellemstore virksomheder i gang med lån og kreditter.
Slipper med tre procent i skat
Men for at undgå en selskabsskat på 25 procent i det fattige Kenya, er banken nu blevet indregistreret på Mauritius hos et firma, der har specialiseret sig i at etablere skattelette skuffeselskaber.
Dermed slipper banken med en selskabsskat på blot 3 procent. Det fremgår af dokumenter fra Udenrigsministeriet, som Politiken har fået aktindsigt i.
- Det her ser ikke pænt ud, og det går stik imod Danmarks målsætning om at bekæmpe skattely, siger Niels Helveg Petersen (R), formand for Folketingets Skatteudvalg.
Brugen af skattelylande går også imod udviklingsministerens egne bestræbelser på at styrke skattesystemerne i de fattige udviklingslande.
Underminerer de fattige lande
Derfor bliver beslutningen mødt med voldsom fordømmelse blandt politikere, eksperter og udviklingsorganisationer.
En af Europas få eksperter i netop bistandsmidler og skattely, den internationalt anerkendte professor i økonomi Guttorm Schjelderup fra Handelshøjskolen i Oslo, er stærkt forundret over beslutningen.
- Ved at lægge garantifonden i et skattely underminerer man skattebasen i de fattige lande. Samtidig giver man skattelyene en kommerciel og politisk legitimitet, siger han.
Pengene skal hjælpe
Søren Pind selv bekræfter valget af en model, hvor garantifonden juridisk indregistreres på Mauritius, samtidig med at hovedkontoret etableres i Kenya.
- Det er rigtigt, at Mauritius har lav beskatning af virksomhedsoverskud. Så meget desto bedre, da vores fond jo skal hjælpe fattige i hele Afrika og ikke kun det land, hvor den juridisk placeres, skriver ministeren i en mail til Politiken.
- Det gælder om at have så mange ressourcer til rådighed som muligt, som kan komme fattige i hele Afrika til gode, tilføjer Søren Pind.
/ritzau/