Pind: Rohde skal æde alt i sig

Venstres spidskandidat til EU-valget skal tilbagekalde alle sine udtalelser om baggrunden for Irak-krigen, kræver udenrigsordfører, Søren Pind.

Foto: Nils Meilvang / Scanpix

Venstres forhenværende politiske ordfører, Jens Rohde, er kommet i alvorligt stormvejr med sine udtalelser om, hvorfor Danmark gik i krig i Irak. Nu kræver partiets udenrigsordfører, Søren Pind, at Rohde trækker alt tilbage - både citater i Politiken søndag og i en ny bog, "Vejen til Irak".

- Han tager statsministeren og udenrigsministeren til indtægt for at have skabt et billede af, at Irak havde masseødelæggelsesvåben, og det er direkte i strid med det, statsministeren flere gange har sagt, siger Søren Pind til politiken.dk.

Ifølge de udtalelser, som Rohde endnu ikke har dementeret (læs artiklen »Rohde: Jeg er blevet groft fejlfortolket«), bærer regeringen og politikerne en stor del af ansvaret for, at det i befolkningen kom til at fremstå, som om det var diktator Saddam Husseins påståede masseødelæggelsesvåben, der fik Danmark til at deltage i invasionen af Irak.

Rohde - der i dag er Venstres spidskandidat til EU-parlamentvalget næste år - har selv udsendt en pressemeddelelse om, at han er blevet fejlfortolket, både i bogen og Politiken.

- Citaterne taler for sig selv, og jeg kan ikke se, hvordan de kan fejlfortolkes, siger Søren Pind.

/ritzau/