Pind om de liberale teser: »Fogh og partiledelsen var rasende. Intet mindre end rasende«

Anders Fogh Rasmussen definerede som statsminister sin samtid og fremstår derfor som en stærk politisk skikkelse, mener justitsminister Søren Pind (V), der selv oplevede at blive banket på plads af formanden efter de liberale teser.

Anders Fogh Rasmussen og Søren Pind har ikke altid været enige om tingene. Her ses de i forbindelse med en debat i folketingssalen om EU-centralisering. Foto. Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Søren Pind (V) var en af de tesemagere, som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen følte sig nødsaget til at »banke« på plads.

Søren Pind afviser, at der var tale om en bevidst provokation dengang i 2003 med præsentationen af ti teser, der krævede en mere liberal retning i partiet.

»Det var et debatrum,  som man selv havde lagt op til kunne være der. De formelle rammer for Venstres politik blev ikke overtrådt, men det gjorde ånden. Det var det, som skabte vreden,« siger Søren Pind i dag.

I et interview i Berlingske søndag omtaler Anders Fogh Rasmussen sin oplevelse af de liberale teser på denne måde:

»Jo, men altså. Tesemagerne... Det, de lagde frem, var jo et direkte opgør med min politik. Og så kan man jo ikke fortænke mig i, at jeg banker dem ned. Jeg kørte en bestemt linje, og så skulle tesemagerne ikke komme og forstyrre den linje.«

»Så fik vi bank«

Søren Pind understreger, at der ikke var noget i teserne, der direkte stred imod Venstres politik på daværende tidspunkt.

»Men grunden til, at de blev så sure, var, at teserne var formuleret inden for Anders Foghs strategi. Det vi for eksempel  ikke måtte var at skære i overførselsindkomsterne eller lægge op til det. Derfor valgte vi en fastfrysning. På den måde var der ikke én eneste ting, der stred imod Foghs politik. Men det er klart, at lige nedenunder stred det imod tilgangen, og vi ville have en diskussion af, om kursen skulle være mere liberal, fordi vi følte, der var gået lidt for meget velfærdsstat i den. På den måde var teserne velformulerede,« siger han.

Den nuværende justitsminister i Løkke-regeringen erindrer en meningsmåling fra dengang i 2003, der viste, at Venstre stod til 35 pct. af vælgerne, og at over 90 pct. af dem, støttede de liberale teser.

»Da troede vi, at det nok skulle gå altsammen. Det skulle det så ikke.«

Hvad skete der så?

»Så fik vi bank. Fogh og partiledelsen var rasende. Intet mindre end rasende."

Definition af en samtid

Anders Fogh Rasmussen gjorde det herefter klart, at kom teserne til behandling på Venstres landsmøde det år, så skulle han ikke længer være formand for partiet.

»Det satte ligesom automatisk en stopper for mange ting,« siger Søren Pind.

Han understreger, at han fortsat står bag hvert et ord i de ti teser.

Mere generelt husker Søren Pind Anders Fogh Rasmussen som »en meget stålsat og dominerende« statsminister.

»En politiker, der definerer sin samtid, er en meget stærk politiker, og det gjorde Anders Fogh Rasmussen,« siger Søren Pind og henviser bl.a. til indført skattestop, afdrag på statsgælden, en ny udlændingepolitik samt en ny historieforståelse i forhold til besættelsen.

»Det er meget vanskeligt at bebrejde Fogh, at han gjorde, hvad han gjorde. Jeg synes, det er mere mærkeligt at den intellektuelle opinion og medierne ikke var mere kritiske. Særligt når man oplever i dag, hvor alt er underlagt voldsom kritik.«