Pind beder Rigspolitiet om at forberede farvel til Europol

- Hvis dansk politi skal forberede en situation udenfor Europol, må vi begynde nu, siger justitsministeren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Dansk politi bliver særdeles hårdt ramt, hvis Danmark må forlade EU's fælles politisamarbejde Europol uden en særaftale.

Det siger justitsminister Søren Pind (V) efter en orientering af Udenrigspolitisk Nævn med udenrigsminister Kristian Jensen (V).

- Det vil betyde et tilbageslag for bekæmpelsen af den grænseoverskridende kriminalitet. Det er der ingen som helst tvivl om, siger Søren Pind.

I 2015 søgte dansk politi 71.000 gange i Europol. Tyskerne havde 63.000 søgninger på andenpladsen. Mens Sverige og Holland kun søgte henholdsvis 1200 og 1500 gange.

Danmark håber stadig at få en særaftale med EU. Regeringen har forhandlet om at få en aftale, efter at danskerne 3. december 2015 stemte nej til at få en tilvalgsordning i stedet for retsforbeholdet i EU.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tror stadig på, at Danmark kan få en aftale med EU-Kommissionen. 1. maj 2017 bliver Europol et overstatsligt samarbejde, som Danmark må forlade på grund af retsforbeholdet.

- Alle parter i regeringen arbejder stenhårdt på projektet, siger Søren Pind.

EU-Kommissionens næstformand, hollandske Frans Timmermans, har afvist, at Danmark kan få en aftale efter nej'et. Danmark kan som EU-medlem ikke forhandle med EU modsat Norge, der står udenfor, lød forklaringen.

Justitsministeren har bedt rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg forberede politiet på, at Danmark måske må forlade Europol.

- Hvis dansk politi skal forberede en situation udenfor Europol, så må vi begynde nu. Det har jeg bedt ham om, siger Søren Pind.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) siger, at Danmark helst vil være fuldt medlem af Europol, "selv om det er svært".

- Vi hører fra EU-Kommissionen, at der ikke er noget juridisk grundlag for en parallelaftale, siger Kristian Jensen.

/ritzau/