Pia Olsen Dyhr vil arbejde for millionærskat efter 2020

SFs formandskandidat Pia Olsen Dyhr er loyal over for den vedtagne skattereform frem til 2020, men derefter vil hun arbejde for en millionærskat for de højst lønnede danskere.

Den indtil videre eneste kandidat til formandsposten i SF, Pia Olsen Dyhr (SF), går fortsat ind for at pålægge de højest lønnede danskere en millionærskat.

Dermed er hun enig med SFs folketingsmedlem Karsten Hønge (SF), der over for DR Nyheder lørdag kaldte millionærskat »et glimrende spor at gå ind i«.

»SF gik ind for millionærskat før valget, men vi fik det desværre ikke med i regeringsgrundlaget. Derfor blev skattereformen, som den blev. Ligesom alle andre partier står vi også bag skattereformen frem til 2020, men det er ikke det samme, som at vi ikke går ind for en millionærskat,« siger Pia Olsen Dyhr til Berlingske Nyhedsbureau.

Dermed erklærer hun sig enig med SFs gruppeformand, Pernille Vigsø Bagge (SF), der til DR Nyheder siger: »Det kan godt være, at Karsten Hønge har lyst til at rejse den (diskussion, red.). Det må han gerne, men vi er altså nogen, der står ved de beslutninger, der er taget,« siger hun.

»Jeg oplever ikke, der er nogen modsætning mellem Vigsø Bagge og mig. Når vi kommer efter 2020, skal vi genforhandle og se, hvordan skat skal se ud fremadrettet, og så er det (millionærskat, red.) noget af det, vi vil bringe i spil igen,« siger Pia Olsen Dyhr.

Hun er ikke bange for, at en millionærskat vil skræmme entreprenante danskere ud af landet.

»Vi skal generelt have godt og spændende erhvervsliv, der gør det attraktivt at komme hertil. Da jeg var handelsminister, noterede jeg mig, at når jeg spurgte, hvorfor mange amerikanere bliver her, efter at de er gået over på danske løn- og arbejdsvilkår, så var svaret, at Danmark er et velfærdssamfund og har en masse goder, blandt andet gratis uddannelse og gratis sundhed,« siger Pia Olsen Dyhr.

Snakken om millionærskat har dog skabt kuldegysninger hos cheføkonom i den liberale tænketank CEPOS, Mads Lundby Hansen.

»Man må ikke håbe, at SF og Pia Olsen Dyhr bringer millionærskatten tilbage i den økonomiske debat herhjemme. I praksis bør millionærskatten ikke have gang på dansk jord,« siger han og henviser til, at de økonomiske vismænd har beregnet, at en forhøjelse af marginalskatten på seks procentpoint for de 10 procent højest lønnede medfører et provenutab på en halv milliard kroner.

»Det betyder, at en millionærskat vil betyde, at der skal afskediges offentligt ansatte eller gennemføres andre besparelser. Ingen burde have en interesse i det,« siger Mads Lundby Hansen i en skriftlig kommentar.