Pia Olsen Dyhr: Stop Foghs aktivistiske udenrigspolitik

Den »politiske idealisme« i udenrigspolitikken har spillet fallit, siger SF-formand på årsdag for terror.

Pia Olsen Dyhr taler. Socialistisk Folkepartis holder landsmøde på Comwell i Kolding lørdag den 11. september 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Krigen mod terror har spillet fallit.«

Sådan lyder det fra SFs formand, Pia Olsen Dyhr.

I sin tale ved SFs landsmøde tager hun lørdag et kontant opgør med den aktivistiske linje, som har kendetegnet dansk udenrigspolitik siden Anders Fogh Rasmussen blev statsminister.

»Den politiske idealisme, der har præget vores udenrigs- og sikkerhedspolitik i årevis, har spillet fallit. »Krigen mod terror« har spillet fallit.«

»Er det ikke på høje tid, at vi her i Danmark får taget det opgør med Anders Foghs udenrigspolitik, som så åbenlyst har fejlet?,« siger Pia Olsen Dyhr i talen.

Den bliver holdt på 20-årsdagen for terrorangrebet i New York den 11. september 2001. I de to årtier siden har Danmark udsendt kampsoldater til blandt andet Afghanistan og Irak.

Men den tumultariske afsked med Afghanistan stiller spørgsmål ved, om man opnåede målet om at stoppe terrortruslen, mener Pia Olsen Dyhr.

»For få uger siden indtog Taleban endegyldigt Afghanistan igen. Jeg frygter, at Afghanistan, præcis som det var tilfældet i 90erne, vil blive arnested for ekstreme islamistiske grupperinger.«

»20 års krig. Og al-Qaeda blev ikke nedkæmpet i Afghanistan,« siger Pia Olsen Dyhr.

Hun peger på, at situationen er usikker også i Irak trods Danmarks og Vestens militære indsats.

»Inden længe trækker USA sig ud af Irak. Hvem ved, hvad der kommer til at ske der?,« siger Pia Olsen Dyhr.

Hun fremhæver, at SFs Villy Søvndal og Holger K. Nielsen var blandt de politikere, der skarpest kritiserede grundlaget for Irak-krigen.

»Vi skylder Villy og Holger en stor tak for at have kæmpet den kamp rettidigt, og for at I stillede SF på den rigtige side af historien,« siger Pia Olsen Dyhr.

SF stemte heller ikke for at sende soldater til Afghanistan, men gik dog senere med i Thorning-regeringen på et tidspunkt, hvor Danmark var i hårde kampe i blandt andet Afghanistan.

Dengang var Villy Søvndal formand for SF. Han fortryder ikke, at han blev udenrigsminister i Thorning-regeringen på det tidspunkt:

»Det var den regering, som jeg var udenrigsminister i, der besluttede at trække sig ud af de kampmilitære handlinger i Afghanistan. Det gjorde den ud fra den vurdering, at det var udsigtsløst,« siger Villy Søvndal.

Han erklærer sig »fuldstændig enig« i Pia Olsen Dyhrs melding.

»Jeg var en af de mest ihærdige modstandere i Folketinget af, at vi skulle gå ind i en vanvittig og ulovlig krig i Irak, som har forstørret samtlige problemer, der i forvejen var i Mellemøsten. Så jeg er fuldstændig på linje. Det er en klog melding at komme med.«

»Jeg håber, at vi ikke bare i Danmark, men i Europa og verden vil reflektere over, hvordan vi i stedet kan hjælpe lande via diplomati, økonomi og forhandlinger,« siger Villy Søvndal.

Både Pia Olsen Dyhr og Villy Søvndal fastslår dog, at der fortsat kan blive brug for danske kamptropper ude i verden. Men det bør ske via FN, mener SF.

/ritzau/