Pia Olsen Dyhr ligner SFs kommende formand

Folketingsgruppen står samlet bag Olsen Dyhr som ny SF-formand. Muligheden for en udfordrer eksisterer fortsat, men den tidligere minister står stærkt, vurderer politisk redaktør.

Som folkesocialist er det aldrig godt at stå alene.

Men står man alene som kandidat til at blive den kommende formand for sit parti, er ensomheden måske til at leve med.

Netop den situation befinder tidligere transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) sig i nu, og hun kan samtidig se, at den folketingsgruppe, der var dybt splittet over salget af DONG-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, har samlet sig bag hende som bedste bud på en afløser for afgående SF-formand Annette Vilhelmsen (SF).

Den brede opbakning fra folketingsgruppen blev endegyldigt forseglet fredag.

Her meldte SFs forhenværende skatteminister Jonas Dahl (SF), der i løbet af den seneste uge har erklæret sig uafklaret om, hvorvidt han selv ville gå efter formandsposten, endegyldigt ud, at han ikke er kandidat, og at også han peger på Olsen Dyhr:

»Pia kan favne både den røde og den grønne strømning i SF og dermed også de to ben, som SF står på. Det har hun bevist med sine indignerede holdninger til socialpolitik og til at gøre noget for de socialt udsatte, men også i forhold til at gøre noget ved uligheden i sundheden i den periode, hun var sundhedsminister,« siger han til Berlingske med henvisning til, at Pia Olsen Dyhr i en periode var barselsvikar for daværende sundhedsminister Astrid Krag (S).

Selvom SFerne ikke er glade for at snakke om fløje i partiet, blev de politiske blikke på Christiansborg hurtigt rettet mod den traditionelle venstrefløj i partiet for at se, om Pia Olsen Dyhr var en spiselig kandidat for dem.

Men også her er der opbakning.

Partiets tidligere politiske ordfører, Lisbeth Bech Poulsen (SF), der i forbindelse med DONG-salget sagde farvel til sine ordførerposter, er således en af dem, der lægger sin stemme i Olsen Dyhrs vægtskål.

»Jeg er glad for at høre, at Pia stiller op som formandskandidat. Hun har gennemslagskraft og er en dygtig forhandler - jeg deltog i forhandlingerne om Togfonden, og det var et imponerende stykke arbejde, hun lagde for dagen,« forklarer Bech Poulsen.

Den tidligere transportminister har altså opbakning fra en samlet folketingsgruppe, og fredag meldte en af de mest markante stemmer i baglandet sig også på banen med sin støtte.

Partiets tidligere gruppe- og næstformand Aage Frandsen, der var folketingsmedlem for SF i mere end 20 år, stiller sig således også bag Olsen Dyhr.

»En forudsætning for, at man kan støtte en, er, at man synes, det er det rigtige valg, og at vedkommende er egnet, og det er jeg af den opfattelse, at hun er,« siger Aage Frandsen.

»Sådan som det ligger nu, mener jeg ikke, der er brug for andre kandidater,« siger han.

Politisk redaktør på Radio24syv, Jesper Termansen, ser også Olsen Dyhr som storfavorit, men:

»Det kan godt være, at den ikke er stor, men der eksisterer en mulighed for, at der kommer en baglandskandidat, som vil udfordre Pia Olsen Dyhr,« siger han.

»Det kunne være en kandidat fra en lokal partiforening - en stærk venstrefløjsrepræsentant. Men alt tyder lige nu på, at Pia Olsen Dyhr har så stor opbakning, at hun vil kunne samle partiet som en kompromiskandidat, der ikke behøver et kampvalg.«

Der er deadline for mulig kandidater på torsdag i næste uge.