Pia Olsen Dyhr er ny formand for SF

Den tidligere transportminister, Pia Olsen Dyhr, er ny formand for SF, da ingen andre kandidater har meldt sig ved deadline torsdag klokken 10.

Foto: SØren Bidstrup

SFs nye formand hedder Pia Olsen Dyhr (SF). Helt som ventet.

Onsdag aften valgte Pia Olsen Dyhrs eneste bud på en udfordrer til posten, den relativt ukendte Velje-SFer Peter Andersen, at trække sig på grund af manglende opbakning. Og klokken 10.00 torsdag formiddag udløb fristen for at stille op, uden at andre SFere havde meldt sig.

»Ved fristen for opstilling til posten som formand for SF var der indkommet én kandidat – nemlig Pia Olsen Dyhr. Det betyder, at hun er valgt som ny formand uden afstemning,« skriver SF i en pressemeddelelse.

I forvejen har partiets samlede folketingsgruppe erklæret deres støtte til Pia Olsen Dyhrs formandskandidatur.

Formandsskiftet i det trængte SF er en konsekvens af den voldsomme, interne uenighed om salget af statslige DONG-aktier til investeringsbanken Goldman Sachs: SF trådte ud af regeringen 30. januar, Annette Vilhelmsen (SF) forlod formandsposten, begge næstformand gik af, flere medlemmer forlod partiet, og den politiske ordfører trak sig fra posten.

I den seneste Gallup-måling foretaget for Berlingske i sidste uge, var SFs vælgeropbakning faldet til 3,1 procent. Det er partiets laveste tilslutning i en Gallup-måling siden 1978, og betyder samtidig, at SF lige nu står til at blive Folketingets mindste parti.

Den 24-årige Peter Andersen fra Vejle meddelte mandag sit kandidatur til formandsposten i SF. Han ønskede ikke nødvendigvis at ende som formand, men snarere at få rejst en debat om, hvilket parti SF skal være, nu hvor det ikke længere er en del af regeringen.

»Jeg håber og tror på, at min opstilling ikke har været forgæves, da det virker til, at mange har måtte tænke grundigt, og det har været med til at skabe stor debat på blandt andet Facebook,« skrev Peter Andersen onsdag aften.

42-årige Pia Olsen Dyhr er uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet. Også i 2005 var hun formandskandidat for SF, men tabte til Villy Søvndal (SF).

I 2007 blev hun valgt til Folketinget i Nordsjællands Storkreds med 11.439 personlige stemmer. Hun er traditionelt blevet betragtet som en del af partiets grønne fløj og har siden Thorning-regeringens dannelse været handels- og investeringsminister og senest transportminister og medlem af regeringens koordinationsudvalg.

Pia Olsen Dyhrs største politiske forbillede er den tyske politiker Joschka Fischer, tidligere udenrigsminister og leder af partiet De Grønne.

Privat bor hun i Brønshøj med sin mand, forbundssekretær i HK Villy Dyhr, og parrets tre døtre.