Pia Olsen Dyhr er favorit som ny SF-leder

Flere fremtrædende SF-medlemmer har allerede afvist at stille op som ny partiformand. Pia Olsen Dyhr er det bedste bud, vurderer politisk kommentator Thomas Larsen.

Foto: Liselotte Sabroe

Mens flere SF-profiler har brugt dele af torsdagen på at svare nej på spørgsmålet om, hvorvidt de skal være den nye partiformand efter Annette Vilhelmsen (SF), har hverken transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) eller skatteminister Jonas Dahl (SF) været helt klare i deres udmeldinger.

Og det kan meget vel være en af de to, der sætter sig på posten som ny SF-formand, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, der har Pia Olsen Dyhr som klar favorit.

»Jeg mener sådan set, at Pia Olsen Dyhr er den mest robuste kandidat. Og jeg mener også, at det vil være hende, der mest aktivt vil være klar til at række ud efter ansvaret og tage det på sig. Også selv om hun vil være klar over, at det er et job, der meget vel kan give mange knubs,« siger Thomas Larsen til b.dk.

Jonas Dahl, der kun fik 49 dage på posten som skatteminister, er også et godt bud, vurderer Thomas Larsen, men han har endnu ikke formået at udvise en evne til at skære ordentligt igennem, lyder det.

»Jonas Dahl anser jeg for at være et politisk talent. Han er skarp i hovedet, meget præcis også oratorisk, og han er en, der også kan mestre det svære substantielle stof på Christiansborg. Der, hvor det halter lidt for Jonas Dahl, det er, at han ikke helt har gennemslagskraften endnu til at være en stærk og iøjnefaldende SF-formand,« siger Thomas Larsen og fortsætter:

»Og vi skal huske på, at der virkelig bliver brug for, at det er en formand, der kan komme stærkt igennem mediebilledet og profilere SF og trække SF op fra den her meget dårlige position, som partiet ligger i. Så jeg tror ikke så meget på den mulighed«.

Pia Olsen Dyhr meldte torsdag om »ingen kommentarer«, da hun blev spurgt til, om hun havde formandsplaner, mens Jonas Dahl afviste spørgsmålet som »utidigt«.

Thomas Larsen peger også på miljøminister Ida Auken (SF) og SFs næstformand Mette Touborg, der er borgmester i Lejre, som stærke kandidater, men begge de to kvindelige SFere har blankt afvist at stille op.

»Jeg stillede ikke op sidst, og jeg gør det heller ikke denne gang,« skriver Ida Auken på sin Facebook-profil.

Mette Touburg svarede blot »nej« på spørgsmålet om, hvorvidt hun kunne overveje at stille op som partiformand.

SFs nyslåede gruppeformand, Pernille Vigsø Bagge (SF), har allerede meldt sin opbakning til Pia Olsen Dyhr:

»Nu er det så mit meget store håb, at Pia Olsen Dyhr vil stille sig til rådighed som formandskandidat. Pia er stærk, driftsikker, dygtig, klog og en fantastisk dygtig forhandler. Alt det får SF brug for nu,« skriver Pernille Vigsø Bagge på sin Facebook-profil.

Flere andre SF-kvinder, Trine Pertou Mach (SF), Özlem Cekic (SF) og Lisbeth Bech Poulsen (SF), har også afvist at gå med formandsdrømme.

Karsten Hønge (SF), der har været meget kritisk i sine udmeldinger om SFs ageren i forbindelse med salget af 19 procent af aktierne i DONG Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, har også sagt nej til at stille op.

De seneste tre formandsvalg i SF har haft karakter af regulære kampvalg. I efteråret 2012 tabte sundhedsminister Astrid Krag (SF), der torsdag meddelte sit skifte fra SF til Socialdemokraterne, til Annette Vilhelmsen. I 2005 stod slaget mellem Villy Søvndal, Meta Fuglsang og Pia Olsen Dyhr, og Søvndal endte med at sætte sig på posten efter Holger K. Nielsen (SF). Holger K. Nielsen satte sig i spidsen for SF i 1991 efter et kampvalg mod Steen Gade (SF).