Pia Olsen Dyhr: Det var »en kæmpe fejl« at koble overenskomst til en politisk reform

SF kalder tidligere regerings ageren i lærerlockout en fejl, mens S vil lære af forløbet.

ARKIVFOTO: Anette Vilhelmsen og Pia Olsen Dyhr præsenteres som to af de nye ministre af Helle Thorning-Schmidt efter en ministerrokade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Soeren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2013 blev omkring 50.000 folkeskolelærere lockoutet af Kommunernes Landsforening (KL).

Ifølge Annette Vilhelmsen, der dengang var formand for det daværende regeringsparti SF, var lockouten aftalt med regeringen. Det skriver hun i en ny bog.

Selv samme SRSF-regering afsluttede konflikten med et lovindgreb.

Nuværende SF-formand Pia Olsen Dyhr var selv på daværende tidspunkt minister for handel og investeringer. Hun ønsker ikke at kommentere, hvorvidt Annette Vilhelmsens udlægning af forløbet er korrekt.

I en mere generel skriftlig kommentar kalder hun forløbet omkring lockouten »en fejl«.

»Vi har flere gange sagt, at det var en kæmpe fejl at koble en overenskomst til en politisk reform. Det mener vi stadig, og vi har også tænkt os at gøre alt, hvad vi kan for at rette op på fejlen,« skriver Pia Olsen Dyhr.

Lovindgrebet, der afsluttede konflikten, blev fremsat af den daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Hun er i dag formand for Socialdemokratiet.

Hun ønsker onsdag aften ikke at udtale sig. Heller ikke partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, ønsker at stille op til interview onsdag aften.

Hans skriftlige kommentar giver heller ikke direkte svar på, om S kan genkende Annette Vilhelmsens udlægning af forløbet:

»Vores regering ønskede en bedre folkeskole med blandt andet mere tid til undervisning, faglighed og bevægelse. Det var den politiske ambition.«

»Samtidig var både regeringen og KL optaget af arbejdstidsreglerne. Det er ingen hemmelighed. Det betyder dog ikke, at der var et ønske om at gribe ind i en konflikt på arbejdsmarkedet. Heller ikke selv om det senere viste sig nødvendigt.«

/ritzau/