Pia Olsen Dyhr bærer på tung social arv

Kampen mod den negative sociale arv skal være »helt central« for folkesocialisterne, varsler Pia Olsen Dyhr, som selv har formået at rejse fra samfundets bund til magtens centrum.

Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen

Det ligger Pia Olsen Dyhr (SF) meget på sinde, at børn skal have mulighed for at bryde med de rammer, der er blevet trukket ned over hovedet på dem fra fødslen.

Den nye SF-formand, varsler en hård indsats mod den negative sociale arv. Og hvis nogen er i stand til at varsle sådan en kamp og gøre det troværdigt, så er det Pia Olsen Dyhr, pointerer partikollega Özlem Cekic (SF).

»Pia har med de vilkår hun er opvokset under, haft helt tæt ind på livet, hvad det vil sige at bryde den negative sociale arv. Jeg er glad for, at det er en som ved, hvad hun snakker om, der stiller op som ny SF-formand,« skrev Cekic på Facebook, kort efter Olsen Dyhr havde meddelt sit kandidatur.

Özlem Cekic, der er medlem af Folketingets Socialudvalg og er tidligere socialordfører, henviser til Pia Olsen Dyhrs opvækst i 1970erne og 1980erne i Vallensbæk, hvor der formentlig ikke var mange, der havde spået, at lille Pia ville nå til tops i dansk politik, først som minister og nu som SF-formand.

Pia Olsen Dyhrs mor var rengøringsdame, og hendes far var førtidspensionist. Efter forældrenes skilsmisse, da Pia Olsen var 11 år, boede hun alene med sin sukkersygeramte og alkoholiserede far, som hun hjalp med at klare dagen og vejen.

En gang i mellem satte hun sig ind i sit skab og håbede, at ingen ville finde hende. Men når hun kigger tilbage på sin barndom, tænker hun også tilbage på en periode, som har lært hende meget.

»Jeg har i hvert fald lært, at man godt kan komme over modgang. Jeg er ikke bange for problemer og har bygget ind i mit DNA, at der altid kan findes løsninger,« sagde Pia Olsen Dyhr til Berlingske, da hun tiltrådte som transportminister i august 2013.

Pia Olsen Dyhr er ofte blevet beskrevet som en del af den grønne fløj i SF, men hun opfatter ikke sig selv »kun som grøn«, og der er ingen tvivl om, at hun brænder for at gøre det forberedende arbejde for børn og unge, der vil bryde med den negative sociale arv, som hun selv har været i stand til.

»Jeg er sådan set meget rød indeni, og det projekt, jeg sætter mig i spidsen for, er blandt andet, at vi skal bekæmpe den negative sociale arv. Det bliver helt centralt i vores fremtidige arbejde, og det bliver også det, vi vil kæmpe for i forhold til regeringen,« siger Pia Olsen Dyhr til Berlingske.

Ligesom det ikke lå i kortene for den unge Pia Olsen Dyhr, at hun skulle nå toppen af dansk politik, stod det heller ikke skrevet med versaler, at hun skulle blive formand for SF, heller ikke for bare et halvt år siden.

»Jeg skal ikke være formand for SF. Jeg kan godt lide at lave politik, strategier, kommunikation og alt det der, men hvis nogen vidste, hvordan det er at være formand - jeg tror ikke, at danskerne er klar over, hvad man stiller op til - alle har en mening om ens person, alle må kaste æbler efter en. Det er grunden til, at det ikke er min ambition,« sagde Pia Olsen Dyhr i august 2013.

Forandringen i partiet har fået hende til at vende rundt på en tallerken.

»Jeg synes, i den situation, vi stod i, krævede, at jeg lige skulle overveje en ekstra gang, om jeg ikke kunne være med til at genrejse partiet,« siger hun og tilføjer:

»Eftersom SF er mit hjerteblod, så blev jeg nødt til det,« siger hun.