Pia Kjærsgaards fornemmelse for Odin og Thor

Analyse: Mens tro og religion har placeret sig højt på den politiske dagsorden, valgte Pia Kjærsgaard og Inger Støjberg at indvi et vikingetempel for asatroende, som foragter kristendommen. Det har vakt undren og kritik.

Modemanden Jim Lyngvild havde veninden Pia Kjærsgaard ved sin side, da han i sidste uge indviede sit vikingetempel på Fyn. Her klippede folketingsformanden snoren og holdt en tale ved den nye asahelligdom, mens integrationsminister Inger Støjberg, som ligeledes deltog i arrangementet, fik æren af navngive templet. Den prominente tilstedeværelse har vakt en del undren og furore. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lasse Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man besidder landets næstøverste embede, skal man passe på med, hvad man stiller op til. Ikke mindst når det handler om religion og tro, som må siges at være et af tidens mest sprængfarlige politiske emner.

Det forhindrede dog ikke i sidste uge formand for Folketinget Pia Kjærsgaard i at lægge vejen forbi et nyopført vikingetempel for asatroende på Fyn. Modemanden Jim Lyngvild, som er en af trossamfundets profiler, havde fået sin prominente veninde til at klippe snoren over til templet og holde en lille tale for det hellige sted. Også integrationsminister Inger Støjberg (V) var med. Hun fik æren af at navngive templet »Manheim« - menneskenes hus.

Besøget har vakt en del forargelse i kirkelige kredse. Tidligere biskop i Aarhus Kjeld Holm finder det i Kristeligt Dagblad »grotesk« at en minister og en formand for Folketinget deltager i et arrangement, der er »så langt ude på det religiøse overdrev«. Og idéhistoriker og forstander på Testrup Højskole Jørgen Carlsen kalder templet »et hedningested« og tilføjer: »Det er da interessant, at de to politikere åbenbart har en hedningeside selv, samtidig med at de hylder kristendommen som noget ærkedansk,« siger han til avisen.

Ingen ofringer til Haarder

Og kirkeminister Bertel Haarder slår syv kors for sig og siger, at han i hvert fald ikke selv vil stille op til den slags. Heller ikke til blote, som er betegnelsen for de rituelle ofringer i asatroen, siger han. Haarder undrede sig over, at asatroen blev godkendt som trossamfund i 2003. Men han måtte bøje sig for et ekspertudvalg, da nu afdøde Tove Fergo (V) var kirkeminister. Bedre bliver det ikke af, at Jim Lyngvild, som er erklæret DFer, sidste år sagde til dagbladet BT, at kristendommen er det værste, der er sket i danmarkshistorien. Den har skabt en nation af ynkelige, selvudslettende dovenmikler, mener efterkommeren af de sande vikinger.

Det sidste kan hverken Kjærsgaard eller Støjberg formentlig skrive under på. De har begge forsvaret deltagelsen i indvielsen med, at det var en sjov begivenhed, og at Lyngvild er en dygtig og driftig fyr, der formår at skabe noget nyt. Pia Kjærsgaard har deltaget i flere realityprogrammer på TV med Lyngvild, og de to har tilsyneladende et meget venskabeligt forhold.

Inger Støjberg kalder over for Fyens Stiftstidende indvielsen »spændende« og betegner asatroen som en del af Danmarks historie. I en tid hvor samfundsdebatten handler om imamer, oplæsning fra koranen i kristne kirker, vielse af homoseksuelle, opførelse af moskeer og trossamfunds økonomiske fordele og meget andet, har det fået flere til at spørge, om de to højtstående repræsentanter for folkestyret også ville indvi en moské, Men det vil de ikke. Støjberg siger i et interview med Fyens Stiftstidende, at hun nok heller ikke vil få tilbuddet.

Cykelhjelme og bodytequila

At de to har fortrudt besøget, er der ikke noget der tyder på. Skal man tro de interview, de har givet, så ligger det inden for rammen for, hvad de som toppolitikere kan blåstemple. Den politiske historie rummer ellers masser af eksempler på ministre og folketingsmedlemmer, som er blevet kritiseret for at være på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen tog en alt for lille cykelhjelm på og cyklede i protest mod franske atomprøvesprængninger, Lars løkke Rasmussen valgte at gå til den italienske restauratør Fabio Avenosos 51 års fødlselsdag, mens flygtningekrisen stod på det højeste. Tidligere folketingsmedlem for Socialdemokraterne Peder Sass valgte at stille op til en bodytequila i DR2-programmet Indefra. Ritt Bjerregaard blev fyret for at indlogere sig på det alt for dyre Hotel Ritz i Paris, Daværende Venstre-politiker Jens Rohde tog sammen med DFs Kristian Thulesen Dahl imod en rejse til Liverpool for at se fodbold betalt af MTG, som på det tidspunkt var interesseret køber til TV 2, og sådan kunne man blive ved.

Måske har Kjærsgaard og Støjberg troet, at tilbedelsen af vikingeguderne ligger fint i tråd med hyldesten af de moderne danske værdier og dansk kultur. I så fald har de fulgt dårligt med i både historie- og religionsundervisnignen i skolen. Eller også har deres rådgivere. Måske har de troet, at asatro og vikingetempler er skæg og ballade på linje med fastelavn og rollespil. Men for de involverede er det dyb alvor. Nu har Jim Lyngvilds vikingeborg i Haagerup om ikke fået regeringens og Folketingets officielle goidkendelse, så noget der ligner.