Pia Kjærsgaard taber krig mod kommunen: Får 50 flygtninge som naboer

Folketingets formand har på det seneste kæmpet imod Gentofte Kommunes forslag om at lade 50 flygtninge flytte ind i en bygning tæt på hendes hjem. Men nu har Pia Kjærsgaard tabt kampen mod kommunen, og hun kan se frem til at få 50 nye naboer til sommer

Til sommer får Pia Kjærsgaard 50 flygtninge som naboer. Tidligere har hun givet udtryk for, at hun er meget utilfreds med planen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Tirsdag aften besluttede Region Hovedstaden på et møde i regionsrådet at lade Gentofte Kommune leje en ubenyttet bygning på Gentofte Hospital. Her skal 50 uledsagede flygtningebørn i alderen 15-20 år bo fra 1. juni 2016.

»Kommunen ønsker at benytte lejemålet til midlertidig boligplacering for op til 50 nyankomne flygtninge samt dertil hørende aktiviteter og administration. Der vil være tale om uledsagede unge mellem 15-20 år,« står der i dagsordenen for mødet i regionsrådet.

Der var stor enighed om forslaget, men et enkelt parti stemte imod. Dansk Folkeparti mente ikke, at de 50 flygtninge skulle flytte ind i den 1700 kvadratmeter store bygning, som ligger omkring 200 meter fra Pia Kjærsgaards hjem.

Forslaget om at indkvartere de 50 uledsagede flygtningebørn i hospitalsbygningen blev fremlagt, efter at Gentofte Kommune i december fik til opgave at modtage 294 flygtninge.

Stor modstand fra Pia Kjærsgaard

Den tidligere formand for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard har, siden forslaget blev fremlagt, givet udtryk for sin modstand. Det samme har hendes mand Henrik Thorup (DF), som er næstformand i Region Hovedstaden og sidder i Region Hovedstadens forretningsudvalg.

Begge har de i begyndelsen af marts skrevet et læserbrev, som blev bragt i lokalavisen Villabyerne.

»De fleste af landets kommuner står over for store udfordringer med at finde boliger til de mange flygtninge og migranter, som strømmer til landet. Men kommunerne har stadig en del knapper at dreje på, og man må spørge sig selv, om kommunalpolitikerne i Gentofte Kommune nu også har drejet på dem alle,« skrev Pia Kjærsgaard blandt andet i sit læserbrev og gjorde opmærksom på, at man i andre kommuner har oprettet teltlejre og flygtningepavilloner.

Pia Kjærsgaards mand, Henrik Thorup, påpegede i sit læserbrev, at den endelige aftale ikke var faldet på plads, og at regionen ikke havde godkendt de 50 flygtninge på Gentofte Hospital.

»Fra Dansk Folkepartis side ligger det helt fast, at vi ikke vil godkende, at den nyrenoverede hospitalsbygning skal huse 50 flygtninge,« skrev Henrik Thorup og tilføjede:

»Jeg må sige, at jeg er målløs over afstemningen i Kommunalbestyrelsen, som bygger på et luftkastel eller nogle forventninger, der ikke er opfyldt.«

Tabte kampen

Henrik Thorup stemte 12. april nej til forslaget, da sagen var oppe på et møde i Region Hovedstadens forretningsudvalg. Det samme gjorde det andet medlem af Dansk Folkeparti, men resten af deltagerne til mødet stemte for.

På samme måde var det kun Dansk Folkeparti, der stemte imod, da der tirsdag blev stemt om forslaget i regionsrådet. Derfor kan Pia Kjærsgaard og Henrik Thorup nu se frem til, at de 50 flygtninge flytter ind til sommer.

Gentofte Kommune har planer om i første omgang at udleje 600 kvadratmeter af bygningen. Senere er planen at udvide og udleje hele bygningen. Bygningen vil ifølge dagsorden for mødet i regionsrådet være ledig frem til oktober 2017.