Pia Kjærsgaard smider tre politikere ud af folketingssalen: »Det er en overreaktion«

Tre politiske profiler er smidt ud af folketingssalen af Pia Kjærsgaard for at demonstrere.

Fra venstre: Jane Heitmann (V), Naser Khader (K) og Jan E. Jørgensen (V) har alle fået besked på at forlade folketingssalen på grund af deres t-shits. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pia Kjærsgaard beordrede midt under åbningsdebatten i Folketinget tre politikere ud af folketingssalen, mens debatten var i fuld gang.

Det drejer sig om Naser Khader (K), Brian Mikkelsen (K) og Jan E. Jørgensen (V), fordi de tre politikere havde trukket en sort t-shirt over hovedet med teksten:

»Syrien
Aleppo
Bløder
#SaveSyria«.

Trøjerne er lavet af Naser Khader som et opråb om, at der skal gøres noget nu ved den humanitære katastrofe, der foregår i Syrien lige nu

Pia Kjærsgaard sendte højre hånd afsted

Men det er i strid med de uskrevne regler i Folketinget at demonstrere i salen, og derfor bad Pia Kjærsgaard via sin assistent de tre politikere om at forlade salen, siger Naser Khader til Politiko.

»Folketingsformandens højre hånd, ham der sidder ved siden af formanden, kommer ned og siger, I må simpelthen ikke have dem på.«

Hvorfor?

»Det er ikke tilladt, og det skulle han sige fra formanden.«

Så det var Pia Kjærsgaard, der havde sagt til ham, at I skulle forlade salen?

»Ja.«

Naser Khader er ærgerlig over, at budskabet ikke må markeres i folketingssalen.

»Jeg synes, det er ærgerligt, for det er ikke noget, vi gør hver dag. Jeg har aldrig gjort det før, men det er en usædvanlig situation. Vi er vidne til et blodbad bare fem times flyvetur herfra, og jeg synes, det er vigtigt at markere det, fordi ingen gør noget. Og vi er jo beslutningstagere her, og mange siger, vi skal gøre noget, men ingen er konkrete,« siger han.

»Børn, kvinder, og hospitaler bliver bombet, og ingen gør noget ved det«

Hans partifælle Brian Mikkelsen undrer sig også over, at de ikke måtte bære t-shirten.

»Det er jeg sådan set ikke enig med hende i, for det her er en fælles kamp. Jeg tvivler på, at der er nogen som helst i Folketinget, som ikke er enige i, at vi skal tage afstand fra Assads bombardementer i Aleppo. Jeg synes, det er en overreaktion,« siger han.

Naser Khader er enig i, at folketingssalen skal holdes fri for reklamer, eller noget der strider mod værdigrundlaget eller går ind for f.eks. revolution, men situationen i Syrien er så ekstraordinær, at »det bør accepteres på tværs af de politiske skel.«

»Du ser hver eneste dag, at folk bliver myrdet. Børn, kvinder, og hospitaler bliver bombet, og ingen gør noget ved det. Jeg har sagt, at der skal indføres et flyveforbud over Syrien. Det er det, der redder liv. Hvis vi virkelig vil være humanistiske og redde civile, skal det indføres.«

Hvad vil du have, at regeringen skal gøre konkret?

»Vi vil gerne overbevise de andre i koalitionen om, at det er den retning, vi skal gå. Vi skal ikke gøre det solo, men vi kan godt markere, at det er den retning, vi skal gå. Kristian Jensen er ude i noget positivt, når han i dag i Berlingske siger, at det, der foregår i Syrien lige nu, er krigsforbrydelser,« siger Naser Khader.

Pia Kjærsgaard: Jeg vil ikke acceptere det

Den radikale leder Morten Østergaard skriver til Politiko, at han ville have valgt en anden tilgang end Pia Kjærsgaard:

»Jeg deler helt sympatien overfor de mange ofre for krigen i Syrien. Og frustrationen over den internationale handlingslammelse. Men jeg kender godt reglerne om, at man skal aflevere sine budskaber mundtligt og ikke på alle mulige andre måder,« skriver han.

»Jeg synes dog i øvrigt, at formanden generelt virker langt fremme i skoene i dag, hvor der åbenbart også blev grinet for meget. Jeg havde nok valgt en anden mere fredsommelig tilgang,« lyder det.

Pia Kjærsgaard fortæller, at det er almindeligt kendt, at politiske slogans eller reklameslogans på en t-shirt ikke er velset i folketingssalen.

»Uanset hvor små eller fredelig en demonstration er, så er der ingen, der demonstrerer i folketingssalen. Og jeg kunne se, at der først var ét folketingsmedlem, så var der to, og så var det tre, og så var der fire. Så kan der pludselig sidde en helt masse med de her t-shirts på, og det går jo ikke. Så kan man kalde det en fredelig demonstration, og det var det så ganske afgjort, men man demonstrerer ikke i folketingssalen,« siger Pia Kjærsgaard.

Alle tre politikere er - uden t-shirt - tilbage i folketingssalen, og hverken Naser Khader eller Brian Mikkelsen har tænkt sig at klage over episoden.

Det har tidligere fremgået af denne artikel, at fire politikere var smidt ud. Jane Heitmann (V) bar også t-shirten, men nåede ikke at sætte sig i salen, før de tre andre var blevet bedt om at tage deres t-shirts af.