Pia Kjærsgaard sætter foden ned over for Anders Samuelsen: Du skal ikke bringe rapporten, før vi har diskuteret det her

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, forlanger nu, at Anders Samuelsen bremser kommende rapport om dansk krigsdeltagelse.

»Vi har en tradition for i Folketinget for at debattere på en ordentlig måde,« siger Pia Kjærsgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kommende udredning om dansk krigsdeltagelse i Kosovo, Irak og Afghanistan skal bremses.

Så klar er meldingen fra Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), i et brev, som Berlingske er i besiddelse af, og som er stilet direkte til udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Undersøgelsen skal efter planen udkomme den 31. januar. Men Pia Kjærsgaard kræver, at præsidiet først skal diskutere konsekvenserne af Udenrigsministeriets »håndtering af sagen« om videregivelse af fortrolige oplysninger.

Berlingske har de seneste dage beskrevet, at ministeren har givet forskerne bag undersøgelsen indsigt i og lov til at citere fra dybt fortrolige samtaler i Udenrigspolitisk Nævn, selvom præsidiet havde forbudt det.

»Jeg vil tage Udenrigsministeriets håndtering af sagen op på næste møde i Folketingets Præsidium og vende tilbage umiddelbart efter,« skriver Pia Kjærsgaard.

Mødet i præsidiet er den 30. januar, altså dagen før undersøgelsen forventes at blive publiceret.

»I lyset af sagens udvikling, herunder at nævnets formandskab har stillet et samrådsspørgsmål til dig om status for udredningsarbejdet og grundlaget for, at forskerne kan citere nævnsmedlemmers udtalelser under fortrolige møder, finder jeg det ikke acceptabelt, hvis udredningen bliver publiceret, før sagen er færdigbehandlet i præsidiet,« skriver Pia Kjærsgaard og fortsætter:

»Jeg vil derfor bede dig om at udsætte offentliggørelsen af udredningen, til præsidiet har haft lejlighed til at vurdere sagen.«

Pia Kjærsgaard siger i dag, at »jeg er noget forbløffet over den her sag«, som både berører præsidiet, fordi ministeren er gået stik imod ledelsens beslutning, og Det Udenrigspolitiske Nævn, fordi fortroligheden her er brudt, siger hun:

»Vi må have op og ned på, hvad der er sket. Under alle omstændigheder forventer jeg ikke, at vi ser en eller anden rapport fra nogle forskere, uden at præsidiet har drøftet, hvad vi gør ved det her. For det er grænseoverskridende. Jeg har meget svært ved at forstå, hvorfor præsidiet skulle behandle sagen – som jo er vores kompetence – når den allerede var gået videre i ministeriet. Det er et mysterium for mig.«

»Det er alvorligt«

Hun peger på, at fortroligheden er lovfæstet i Det Udenrigspolitiske Nævn.

»Det er alvorligt. Medlemmerne må ikke videregive oplysninger, de har fået. For det handler om rigets sikkerhed. Det burde enhver kunne forstå. Men det skal selvfølgelig også gælde den anden vej, så ministre ikke giver oplysninger videre.«

Næstformand i præsidiet Henrik Dam Kristensen fra Socialdemokratiet er også forbløffet over sagens forløb.

»Det er en alvorlig sag, som handler om tillid til regeringen og Folketinget. Der skal ikke bringes citater fra folketingsmedlemmer. Jeg håber, at udenrigsministeren ender med at forstå alvoren, som Folketinget lægger bag det her.«

Tirsdag meddelte også formanden for Det Udenrigspolitiske Nævn, Søren Espersen (DF), i Berlingske, at han kræver undersøgelsen stoppet, indtil ministeren har garanteret, at undersøgelsen ikke indeholder fortrolige samtaler fra nævnet.

Han har efterfølgende indkaldt ministeren til samråd om sagen og ønsker ikke at kommentere det yderligere inden samrådet.

Samme svar lyder fra udenrigsminister Anders Samuelsen, men hans ministerium oplyser, at det ikke er muligt at stoppe publiceringen af undersøgelsen.

»Det vil ikke være retligt muligt for Udenrigsministeriet at pålægge forskerne at undlade at publicere den historiske udredning eller udsætte offentliggørelse,« skriver ministeriet:

»Det vil heller ikke være muligt for Udenrigsministeriet at foretage manuskriptkontrol, herunder kræve fjernelse af citater, inden forskernes offentliggørelse.«