Pia Kjærsgaard: Kristian Thulesen Dahl er en tøsedreng

De interne stridigheder i Dansk Folkeparti fortsætter søndag i lys lue. Partimoderen Pia Kjærsgaard kalder sin medstifter Kristian Thulesen Dahl for »en tøsedreng«, og samtidig beskylder formand Morten Messerschmidt de mange DF-afhoppere for at stå bag et koordineret angreb på partiet.

De var engang så tætte. Men nu synes luften mellem de to tidligere formænd og stiftere af Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl, at være iskold. Søndag har Kjærsgaard således kaldt sin partifælle for en tøsedreng. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti er fanget i en dyb krise, og i weekenden har den dårlige stemning mellem partiets ledende figurer nået nye højder.

Det startede, da den nordjyske folketingskandidat Nana Harring lørdag lavede et Twitter-opslag med ordene 'Kristian Thulesen Dahl er en tøsedreng'.

Det var en hentydning til, at den tidligere partiformand nu har meldt ud, at han ikke genopstiller for Dansk Folkeparti ved næste folketingsvalg – men fortsat ikke har gjort klart, om han vil fortsætte i partiet eller ej.

Partiets nestor, Pia Kjærsgaard, var tilsyneladende enig med Nana Harring og 'likede' derfor tweetet.

Det fik BT til at kontakte Pia Kjærsgaard for at få en forklaring.

»Det er såmænd bare en reference til Kresten Poulsgaards ord om Peter (Skaarup red.) og Kristian (Thulesen Dahl red.) ved Fremskridtspartiets landsmøde 1995,« siger hun.

Men synes du, at Thulesen Dahl er en tøsedreng?

»Ja,« svarede hun til BT.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Kristian Thulesen Dahl, som klader Pia Kjærsgaard ageren for »mærkelig«.

Et afgørende punkt

Politisk kommentator Hans Engell ser sagen som Pia Kjærsgaards forsøg på at presse Kristian Thulesen Dahl ud af partiet.

Det fortæller han til Ritzau.

»Det, hun i virkeligheden siger, er: 'Kristian Thulesen Dahl, vi ved godt, at du er på vej ud af Dansk Folkeparti – tag nu det skridt, så vi andre kan komme videre',« siger han.

Twitter-opslaget er også blevet delt af hovedbestyrelsesmedlemmet Anders Vistisen.

Det sker efter nogle dramatiske dage, hvor fire folketingsmedlemmer - herunder Peter Skaarup og Søren Espersen - har meldt sig ud af partiet. Alene i år har ti af Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer valgt at melde sig ud af partiet.

Som de sidste dages udveksling har været, er det ifølge Hans Engell kun et spørgsmål om tid før Kristian Thulesen Dahl også forlader Dansk Folkeparti.

»Vi er nu fremme ved det helt afgørende punkt, for nu har hele toppen, altså de grundlæggende fædre, forladt partiet,« siger han til Ritzau.

»Den sidste vi mangler, det er det, jeg vil kalde juvelen i kronen: Kristian Thulesen Dahl. Det er kun et spørgsmål om timer og dage, før han forlader partiet,« siger Hans Engell.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Anders Vistisen.

»Koordineret angreb«

Søndag holder hovedbestyrelsen i Dansk Folkeparti møde på Christiansborg.

Det har partisekretær Jens Vornøe oplyst til Ritzau, men han ønskede dog ikke at løfte sløret for mødets dagsorden.

På vej ind til mødet blev partiets formand, Morten Messerschmidt, fanget af TV 2. Her fortalte han, at Dansk Folkeparti i hans optik har været udsat for et »koordineret angreb«, der har været planlagt i måneder.

Her hentyder han til de mange folketingsmedlemmer, der har forladt partiet.

»Hvis Kristian Thulesen Dahl vil være en del af det, så skal han da bare gøre det, men jeg har ikke hørt noget fra ham og kan derfor kun læse det, der står i medierne,« siger Morten Messerschmidt til TV 2.

Der er flere af dem, der har forladt partiet, som peger på, at problemet er ledelsen – altså dig selv og Pia Kjærsgaard. Hvad mener du om det?

»Det er en helt klart tilrettelagt talelinje for at skjule, at det er noget, der har været under opsejling i rigtig lang tid. Vi har vidst helt tilbage i december, før Kristian (Thulesen Dahl, red.) trådte tilbage som formand, at der var nogle, der planlagde og håbede, at Inger Støjberg ville lave et nyt parti, og ville lave maksimal skade på Dansk Folkeparti i processen for så at kunne skifte derover. Det er jo ikke rocket science,« lød svaret.