Pia Kjærsgaard: Camre balancerer på kanten af DF-medlemskab

En enkelte forkert udtalelse på kant med loven mere, så er Mogens Camre ikke længere medlem af Dansk Folkeparti. »En besynderlig trussel,« lyder det fra Camre.

Mogens Camre er i dag valgt til byrådet i Gladsaxe kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis kontroversielle tidligere europaparlamentariker Mogens Camre balancerer på kanten af sit partimedlemskab.

Det siger Dansk Folkepartis mangeårige formand, Pia Kjærsgaard, i DR-dokumentaren '20 år med Dansk Folkeparti', der i går blev vist på DR1 i forbindelse med partiets fødselsdag.

Mogens Camre, der i august i år blev dømt for racisme ved Retten i Glostrup, skal ikke igen havne i sådan en situation eller komme med udtalelser som den, der førte til dommen - så er han ikke længere en del af Dansk Folkeparti, lyder det.

»Mit indtryk er, nu sidder jeg ikke selv i ledelsen, men at han ikke skal gøre det igen. Så er han ikke længere medlem af Dansk Folkeparti,« siger Pia Kjærsgaard i programmet.

Over for dr.dk siger Mogens Camre, at han »mildt sagt« er overrasket over Pia Kjærsgaard.

Han henviser til, at den tidligere partiformand selv har været tiltalt for at sige »det ene og det andet«.

»Det er en besynderlig trussel«, siger Mogens Camre til dr.dk og fortsætter - ifølge dr.dk med et glimt i øjet:

»Hvis Pia Kjærsgaard føler behov for at ekskludere mig, så må hun jo bare gøre det«.

Fredet af ledelsen

Mogens Camre blev 18. august i år idømt 10 dagbøder af 800 kroner - i alt 8.000 kroner - fordi han en måned tidligere sammenlignede muslimer med nazister på det sociale medie Twitter. Her skrev han:

»Om jødernes situation i Europa: Muslimerne fortsætter, hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen.«

Under retssagen sagde Camre, at han var ny på Twitter, da han skrev sit tweet, og at han kun havde 67 følgere, hvorfor han ikke, som tiltalen ellers lød på, regnede med, at hans ytring ville blive udbredt til »en videre kreds«.

Mogens Camre har siden slettet sit tweet og er ikke længere aktiv på Twitter.

Hverken tweet eller dom fik efterfølgende nogen konsekvenser for Mogens Camre i forhold til partimedlemskab. Partiledelsen fredede Camre samme dag, dommen faldt:

»Sagen var i virkeligheden allerede afsluttet for vores vedkommende, da Mogens Camre med det samme trak sin udtalelse tilbage og beklagede. Jeg forstår ikke, at man rejser en sag mod en mand, der har beklaget sine udtalelser,« sagde Søren Espersen til Politiko.dk.

Men betyder det ikke noget for jer, hvis retten fastslår, at der her er tale om racisme,? blev Espersen spurgt.

»Nej, for det udtryk er så udvandet efterhånden. Vi får det stukket i hovedet ved enhver given lejlighed. Bare man er modstander af indvandring og ønsker en anden indvandringspolitik, så er man racist.«

»Ordet har fuldstændig mistet sin betydning, og derfor tager vi det ikke særlig alvorligt,« forklarede Søren Espersen

Over for politiko.dk ønsker Søren Espersen i dag ikke at kommentere Pia Kjærsgaards advarsel.

Men han siger dog, at der, ham bekendt, ikke ligger en beslutning om, at Camre ikke kan tåle endnu et fejltrin.

Ikke første gang

Tweetet og dommen i byretten er langt fra første gang, Mogens Camre, der i dag er medlem af Gladsaxe Byråd, har skabt forargelse med indvandrerkritiske udtalelser.

I marts 2006 sagde han i Kristeligt Dagblad:

»Forestillingen om 'fornuftige muslimer', der støtter demokrati og menneskerettigheder, er en illusion.«

I oktober 2007 sagde han til Jyllands-Posten:

»Hvad er det for en styrke, muslimerne bidrager med? Lavere uddannelsesgrad, højere sygdomsfrekvens, lav deltagelse på arbejdsmarkedet, høj kriminalitet(...) Vi er ikke interesserede i den mangfoldighed, som består i parallelsamfund af tabere.«

På Dansk Folkepartis landsmøde i september 2008 sagde han:

»Islam kan ikke integreres. Islam vil dominere Europa. Og islam er uforenelig med vores værdier. Derfor skal islam sendes ud af Europa.«

I en hollandsk tv-dokumentar sagde han i 2009 følgende:

»De tyske soldater i vores gader opførte sig bedre end de muslimske drenge. Langt bedre. Soldaterne var veldisciplinerede, unge, tyske drenge.«

I oktober 2014 skrev han på Facebook om et interview DRs Erkan Özden lavede med daværende integrationsminister Manu Sareen (R):

»Jeg havde en underlig fornemmelse, da jeg så DR1’s tv-avis her til aften. En journalist, som ser ud til at stamme fra Mellemøsten, interviewer en integrationsminister, som er inder.«

Og fortsatte:

»Folk fra fremmede kulturer bestemmer, hvad der skal ske med dette land. Danskernes rolle er at arbejde og betale skat.«

Pia Kjærsgaard: Camre har fået længere snor end andre

I dokumentaren afslører Pia Kjærsgaard dog også, at Mogens Camre har haft længere snor i partiet, end andre medlemmer har haft.

Mogens Camre kom til Dansk Folkeparti i 1999 efter at have meldt sig ud af Socialdemokraterne, for hvem han sad i Folketinget 1968-1987.

»Jeg må jo også sige, at Mogens Camre på et tidspunkt gav Dansk Folkeparti meget. Kom fra Socialdemokraterne, han tog mange socialdemokrater med sig,« siger Pia Kjærsgaard i DR-dokumentaren.

»En fuldstændig kvajet, uintelligent landsbytosse, der bare går ud og bralrer op, han ryger meget meget hurtig ud. Det kan man dårligt sige, Mogens Camre er,« siger Pia Kjærsgaard.

Thulesen vil ikke tage stilling til eventuelt fremtidige Camre-citater

Mogens Camre skal dog ikke frygte for, at der kommer en udmeldelse med posten lige med det samme.

Den nuværende formand, Kristian Thulesen Dahl, er mere afdæmpet i sin stillingtagen til Mogens Camres fremtid.

»Hvis der sker noget, som vi skal tage stilling til, så tager vi stilling til det. Og så gør vi det, når anledningen opstår. Og der er ingen grund til, at jeg kommer med hypoteser om, hvordan vi agerer i forskellige sammenhænge,« siger Kristian Thulesen Dahl i dokumentaren.