Pia K. til nye statsborgere: Vi forventer, at I vil være med

Søndag bød folketingets formand Pia Kjærsgaard og resten af Folketinget nye danske statsborgere velkommen ved den årlige statsborgerskabsdag på Christiansborg.

Hvert år i april fejrer Folketinget nye danske statsborgere med et på besøg på Christiansborg. Alle nye borgere, der har fået dansk statsborgerskab i løbet af 2015, får en invitation til statsborgerskabsdagen, som finder sted søndag den 17. april 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I to store, hvide telte i Indre Slotsgård på Christiansborg var grå klapstole stillet op på lange, synkrone rækker og mens en lille forårsstorm ruskede i teltdugens tag, fandt nye danske statsborgere sig søndag eftermiddag til rette under Tårnets hejste splitflage til årets statsborgerskabsdag.

En begivenhed i april, hvor Folketinget siden 2006 har inviteret, budt velkommen til og fejret alle nye borgere, der i det forgangne år fik dansk statsborgerskab.

Formålet med denne dag er at markere en ifølge Folketinget vigtig og væsentlig begivenhed og for at vise, at afstanden mellem folketingsmedlemmer og borgere i Danmark er kort.

»I dag er en fest, hvor vi lige standser op en gang og siger til hinanden: Hvor er det dog et herligt samfund, vi lever i. Hvor er det dog et dejligt land, vi bor i.«

Sådan indledte folketingets formand Pia Kjærsgaard sin tale til de mange fremmødte. Hun talte om folkestyre, demokratiet, om at være en del af det, om kvindernes kamp og om fremtiden for de nye borgere.

»Jeg håber, at I alle har lyst til at være med. Det håber vi. Og vi forventer det faktisk af jer,« sagde formanden til de mange fremmødte og tilføjede:

»Det er - og bør være - en meget stor begivenhed at få dansk statsborgerskab. Det skal værdsættes.«

Hun lykønskede slutteligt med den nyopnåede stemmeret, borgere også automatisk får, når de får deres danske statsborgerskab, inden hun gav mikrofonen videre til Ghita Nørby, der til stor begejstring hos især de yngste læste eventyret »Det er ganske vist« af H.C. Andersen op.

Ved festlighederne i teltet optrådte også Eventyrteatret med et eventyrshow med udklædning, dans og sang, Dodo & The Dodos gav et par velkendte numre og til sidst, skulder mod skulder, sang hele forsamlingen den danske nationalmelodi inden de svajede med flagene og lykønskede hinanden med deres statsborgerskab.

Efterfølgende åbnede Folketinget dørene for rundvisning i de store sale og samtale med flere fremmødte politikere.

Der er flere krav, der skal opfyldes, for at blive dansk statsborger. Blandt andet skal man have ren straffeattest, være selvforsørgende og have bestået den omdiskuterede statsborgerskabstest.

Du kan læse hele Pia Kjærsgaards tale her.