Pia K. står skoleret: »En god og åbenhjertig drøftelse af mit sprogbrug«

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), har i dag stået skoleret over for Folketingets Præsidium, fordi hun har kaldt Europa-Parlamentet for »en rotterede«.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), har i dag stået skoleret over for Folketingets Præsidium. Det skete, fordi hun har kaldt Europa-Parlamentet for »en rotterede«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helt usædvanligt har Pia Kjærsgaard (DF) som Folketingets formand i dag selv skullet stå skoleret for de øvrige medlemmer af Folketingets Præsidium.

Det er Pia Kjærsgaards betegnelse i et TV-program af EU som »en rotterede«, der har medført, at punkt 1 på præsidiets dagsorden på onsdagens møde har været »Sprogbrug«.

»Vi har i Præsidiet haft en god og åbenhjertig drøftelse af mit sprogbrug i en debatudsendelse. Jeg har redegjort for min deltagelse i programmet, og hvorfor jeg sagde, som jeg gjorde,« siger Pia Kjærsgaard og fortsætter:

»Den redegørelse har mine kolleger i Præsidiet taget til efterretning, og de har naturligvis selv givet udtryk for, hvordan de ser på sagen.«

Folketingets formand understreger, at alle i Præsidiet enige om, at »sagen nu er uddebatteret«:

»Vi er alle gode venner,« siger Pia Kjærsgaard efter mødet.

Pæsidiets 1. næstformand, Henrik Dam Kistensen (S), er dog fotsat ikke imponeret over ordvalget.

»Vi har taget sagen op. Som jeg har givet udtryk for før, så er jeg ikke enig i sprogbrugen, men nu er vi enige om, at den sag er overstået,« siger han.

Samme holdning har 2. næstformand Kristian Pihl Lorentzen (V):

»Det var ikke et ordvalg, jeg ville vælge, og det er stadigvæk gældende. Men nu har vi haf en god intern drøftelse, og det er det,« siger han.

Balladen begyndte, da Pia Kjærsgaard i sidste måned i DR2-programmet Debatten relativerede den kritik, der har været af Dansk Folkepartis omgang med EU-midler. Kritikken kom på baggrund af, at Morten Messerschmidt, DF's medlem af Europaparlament er kommet ud i et voldsomt stormvejr.

»Hvis vi i Dansk Folkeparti, fordi vi har dummet os – og det har vi – kunne være med til, at der blev åbnet for, hvad er det egentlig, der foregår nede i den rotterede, så tror jeg, at det ville være en rigtig god gerning,« sagde Pia Kjærsgaard.

Sagde hun virkelig det? Den reaktion gik rundt som et ekko.

Eksempelvis undrede Uffe Ellemann-Jensen, Venstres tidligere formand og tidligere udenrigsminister, sig over, at Pia Kjærsgaard, der som Folketingets formand har folkestyrets højeste embede, brugte ordvalget.

»De øvrige partier i Folketinget må kalde deres formand til orden. Det indtryk skal ikke få lov til at brede sig i resten af Europa, at det danske parlament betragter sine partnere som »en rotterede«,« skrev Uffe Ellemann-Jensen på sin blog i Berlingske og fortsatte:

»Det er en fornem post, fru Kjærsgaard er blevet betroet. Folkestyrets fornemste. Den skal ikke profaneres med vulgære udfald mod andre demokratiske institutioner, som Danmark skal samarbejde med.«

Folketingets ledelse, Præsidiet, greb opfordringen og bad Pia Kjærsgaard forklare sig på mødet i dag.

»Jeg bryder mig ikke om det sprogbrug, og jeg har bedt om, at vi tager en drøftelse på det kommende præsidiemøde, hvor vi får vendt den her sag,« siger 2. næstformand for Folketinget, Venstres Kristian Pihl Lorentzen.

Selv har Pia Kjærsgaard i et interview med Berlingskes Politiko argumenteret for, at kritikken er helt ude af proportioner:

»Prøv nu lige at høre her, inden det her går i selvsving, når folk begynder at se rotter, og jeg ved ikke hvad. Ved du hvad, rotterede betyder? Ifølge ordbogen betyder rotterede en faldefærdig eller saneringsmoden bygning. Det har intet at gøre med nogle rotter, der kravler rundt, eller at jeg gør Europa-Parlaments-medlemmer til rotter. Overhovedet ikke. Jeg synes, folk er nødt til at finde ud, hvad ordet betydet, før de udtaler sig.«

Posten som formand for Folketinget regnes for at være blandt de mest fornemme i Danmark. – og den honoreres også som sådan. Vederlaget til formanden svarer til statsministerens, og formanden får derudover en bil samt en lejlighed på Christiansborg stillet til sin rådighed.

Pia Kjærsgaard er den første kvindelige formand for Folketinget.