Pia K. og Thorning i nyt opgør

Retorikken fik en tand ekstra, da Helle Thorning-Schmidt og Pia Kjærsgaard mødtes mandag aften i Sønderborg til deres anden og sidste duel.

Partilederne Pia Kjærsgaard (DF) og Helle Thorning-Schmidt (S) deltager mandag den 29 november 2010 i et debatmøde i Sønderborg, med Søren Kaster som ordstyrer. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMO BATTEFELD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev ikke lagt fingrene imellem i den anden og sidste duel mellem Pia Kjærsgaard og Helle Thorning-Schmidt. Under mandag aftens debat i Sønderborg angreb de to partiledere hinanden  lystigt - og i lidt mere uforsonlige vendinger, end det var tilfældet under deres indbyrdes duel i sidste uge på Sørup Herregaard ved Ringsted. 

I den første del af debatten var især økonomi og velfærden til debat, og her fik Pia Kjærsgaard at vide, at hun helt havde ignoreret Thornings advarsel for et år siden om at arbejdsløsheden kunne stige. 


- Da ledigheden blev et problem for rigtig levende mennesker, som fik en fyreseddel, så valgte I at trampe på dem en gang til, lød det fra Helle Thorning-Schmidt blandt andet med henvisning til Dansk Folkepartis støtte til genopretningspakkens halvering af dagpengeperioden. 

- Arbejdsløsheden er overhovedet ikke steget i et omgang, som man kunne have frygtet. Set i forhold til Sydeuropa er det langt, langt bedre i Danmark, svarede Pia Kjærsgaard tilbage.

 

Specielt Thorning angreb igen og igen Pia Kjærsgaard for ikke at gøre nok for de svageste. Og hun klandrede DF-lederen for at bakke op om VK-regeringens "ufinansierede" skattelettelser. Pia Kjærsgaard holdt sig dog heller ikke tilbage, og borede i, hvad Helle Thorning mente om Villy Søndals nylige angreb på privathospitalerne. Her udtalte SF-formanden, at hans drøm var, at der om 10 år ikke er nogen privathospitaler i Danmark. Lettere presset måtte Thorning erkende, at hun ikke delte den drøm.

- Har jeg noget problem med privathospitaler? Nej, det har jeg ikke, sagde Thorning.

Men også udlændingepolitikken fyldte lige som på Sørup Herregaard meget i debatten mandag aften i Sønderborg. Her måtte DF-lederen gentagne gange forsvare VKOs nye pointsystem for familiesammenføringer, der stiller strengere krav til at håndværkere skal have erhvervsfaring for at få point end det er tilfældet med universitetsuddannende.
 
- Jeg forstår ikke, at Dansk Folkeparti vil være med til sådan noget uddannelsessnobberi, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Pia Kjærsgaard købte dog ikke præmissen, og fastholdt, at kravet om to et halvt års erfaring kun var rimeligt.
- Du manipulerer. Du manipulerer. Fordi man siger en løgn igen og igen, bliver den altså ikke til sandhed, tordnede Pia Kjærsgaard, som derefter fik at vide af Thorning, at hun "snakkede udenom."

Trolex

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) blev også draget ind i debatten. Det skete da Helle Thorning-Schmidt mindede tilskuerne om sidste uges afsløring af, at Troels Lund Poulsens har taget imod et Rolex-ur til næsten 70.000 kroner af sheik i Qatar.

- Trolex, omdøbte Thorning skatteministeren.

Det fik dog ikke Pia Kjærsgaard til at knække sammen af grin.
 
- Det var sjovt. I skal grine. Det var en planlagt vits, sagde hun.