Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
JERUSALEM: På det Dansk-egyptiske Dialoginstitut følger man dagligt dækningen af Danmark og Europa i arabiske medier, og her kan man ikke genkende beskrivelsen af hadefuld indoktrinering i programmerne fra de to store TV-stationer Al Arabiya og Al Jazeera.
”Begge kanaler er meget professionelle og meget populære med hver deres stil og journalistiske profil. Man kan ikke sige, at nogen af dem dyrker ’hate-speech’ eller har en fordrejet dækning af Europa. Det er bestemt ikke vores vurdering,” siger kommunikationschef Katrine Nielsen fra instituttet i Cairo.
Hun fremhæver som eksempel den nylige historie, hvor arabiske medier skrev, at udenrigsminister Lene Espersen i en samtale med en religiøs leder i Egypten havde undskyldt for Muhammed-tegningerne.
”Al Jazeera valgte slet ikke at dække historien efter at have tjekket, at den ikke var korrekt. Al Arabiya bragte den først og trak i land bagefter, men det blev gjort på den meget typiske Al Arabiya måde helt professionelt og køligt rapporterende,” siger Katrine Nielsen.
Har der været enkelte eksempler på hadefulde udtalelser i de to TV-kanaler?
”Nej, jeg kan ikke komme i tanker om nogen. Faktisk har vi for eksempel tværtimod oplevet, at Al Jazeera er blevet mere afslappet i sin dækning af Danmark,” siger hun.
”Vi ser også, at Al Arabiya er meget interesseret i at vise et mere nuanceret billede af Danmark, end det menigmand har i den arabiske verden. De er interesserede i også at vise et meget positivt billede af, hvordan danske muslimer og dansk arabere bor og deltager i det danske samfund.
Så du vil afvise Pia Kærsgaards udtalelse om, at de er med til at indpode et had til det vestlige samfund?
”Ja, det kan vi ikke se nogen tegn på.”
Det er tidligere blevet fremhævet, at det engelsksprogede og arabisksprogede Al Jazeera har meget forskellige udlægninger. Katrine Nielsen siger, at den arabiske del er lidt mere optaget af regionale historier, men at forskellene i attituden mod Vesten ikke er markante. Derimod medgiver hun, at både Al Arabiya og Al Jazeera til en vis grad arbejder for at fremme islamiske værdier.
”Begge kanaler er jo dybt funderet i en del af verden, hvor islam er fremherskende, og det giver dem selvfølgelig bestemte programmer og så videre. Men jeg synes ikke, at man kan sige, at det er et dominerende træk i deres journalistiske linje,” siger hun.