Pia K: VK har dækket over hul i udlændingelov

Pia Kjærsgaard beskylder nu direkte regeringen for at have dækket over det hul i udlændingeloven, som løbende domme fra EF-domstolen har skabt, og hun mistænker, at Foghs europæiske jobambitioner spiller en rolle. V afviser.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netop hjemvendt fra ferie går DF-formand Pia Kjærsgaard nu til frontalangreb på regeringen og statsminister Anders Fogh Rasmussen, som hun beskylder for bevidst at have fortiet, at EU-reglerne løbende har udhulet den danske udlændingelov.

»Vi har været helt opmærksomme på den her udvikling, men regeringen har i lyset af manglende bevågenhed blot ladet det køre. Ganske enkelt. Regeringen har vurderet, at det opdager befolkningen nok ikke,« siger Pia Kjærsgaard.

Dermed venter der Fogh en varm velkomst, når han i dag er tilbage fra sommerferie.

Pia Kjærsgaard kalder de seneste ugers debat om den såkaldte EU-ret - der efter få ugers arbejde i et andet EU-land gør det muligt at få sin udenlandske ægtefælle til Danmark udenom 24-årsregel og tilknytningskrav - for en »øjenåbner«.

Det er direkte regeringens skyld, at EF-domstolene relativt ubemærket har fået lov til at udhule de danske særregler, mener hun.

»Integrationsministeren siger jo selv på forsiden af Berlingske Søndag, at regeringen har sovet i timen. Det er da en erkendelse. Men nu kommer der jo mere og mere frem om, at regeringen faktisk har været orienteret, og det synes jeg er meget belastende, for det viser, at regeringen simpelthen er for bange for EU,« siger Pia Kjærsgaard, der dog understreger, at hun ikke vil fælde nogen endelig dom, før regeringen har færdiggjort en igangværende undersøgelse af EU-reglernes betydning for udlændingepolitikken.

Men hun afviser heller ikke, at statsministerens egne, europæiske jobambitioner kan have været medvirkende til, at regeringen ikke har ønsket at gøre offentligheden opmærksom på problematikken.

»Jeg vil ikke sige, at det ikke også kan være en årsag, og Fogh skal huske, at han er statsminister i Danmark, indtil han ikke er statsminister længere. Og så er det Danmarks interesser, han skal tjene, og ikke EU.«

De Konservatives politiske ordfører Henriette Kjær afviser enhver snak om, at regeringen har været klar over, at EU er ved at undergrave udlændingepolitikken. Derfor giver det heller ikke mening at tale om, regeringen har fortiet noget, mener hun.

»Vi har ikke vidst noget om, at EU kunne udhule vores udlændingepolitik. V og K vil føre en stram udlændingepolitik, så hvorfor pokker skulle vi holde det hemmeligt, at udlændingepolitikken er ved at blive undermineret af nogle EU-regler. Det er en helt forkert logik og et ondsindet angreb,« siger hun.

Venstres EU-ordfører Michael Aastrup Jensen mener, at regeringen har spillet med helt åbne kort.

»Vi har ikke fortiet nogle oplysninger. Hver eneste gang der har været EU-domme, er der blevet givet dokumenter til Folketingets Europaudvalg. Så det burde ikke komme som nogen overraskelse, at vi ikke altid har en lige venlig EF-domstol,« siger han.