Pia K sætter deadline for Wilders-ballade

Senest om tre uger kræver Pia Kjærsgaard et svar på, om den hollandske islam-kritiker Geert Wilders skal inviteres til Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden Folketingets afslutningsdebat 27. maj skal regeringen beslutte sig for om, den vil have islam-kritikeren Geert Wilders til landet eller ej. Det siger Pia Kjærsgaard, som efterhånden er godt træt af, at de to ansvarlige ministre, integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) ikke siger noget.

»En pinlig farce! Først og fremmest må regeringen finde ud af, hvad der skal ske med denne konference. Jeg kunne godt tænke mig at høre udenrigsminister Per Stig Møllers holdning til, om han er enig i den konservative gruppes holdning om, at Wilders skal inviteres,« siger Pia Kjærsgaard.

Selv er hun ikke spor i tvivl om debn hollandske provokatør:

»Selvfølgelig skal Wilders til Danmark. Det står sole­klart efter al denne polemik. Først og fremmest må vi høre de ministre, hvis ansvar det er at bære konferencen igennem, hvad de mener om denne sag. Per Stig Møller og Birthe Rønn Hornbech må i skøn samdrægtighed fortælle, hvad det er, regeringen samlet vil, og så må de indkalde de relevante partier til et møde. Og det skal ske inden afslutningsdebatten,« siger hun.

Afklaring er ikke umiddelbart i sigte. I går besluttede de Konservative at udfordre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Det lille regeringsparti »kræver«, at der skal være tale om en »ytringsfrihedskonference«, hvor også den hollandske islam-kritiker inviteres med. Lars Løkke og Venstre mener derimod, at der er tale om en konference om »antiradikalisering«, hvilket ikke gør Wilders til en oplagt deltager.

»Jo flere der siger, at Wilders ikke skal komme, des mere relevant bliver han i forhold til ytringsfrihed. Vi skal invitere folk, der har prøvet at få deres ytringsfrihed begrænset. Dér er Wilders meget oplagt,« siger Khader.

Birthe Rønn Hornbech svarer skriftligt, at hun først vil nærlæse Pia Kjærsgaards udtalelser.