Pia K efter 12 timers debat: Fuldstændig gak-gak

Under Folketingets afslutningsdebat vil Pia Kjærsgaard ikke svare på, om Dansk Folkeparti vil stemme for regeringens skattereform eller ej.

Pia Kjærsgaard (DF) på Folketingets talerstol. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

På 12. time suser den livlige og ofte drilske politiske debat frem og tilbage i Folketingssalen. Traditionen tro er afslutningsdebatten langstrakt, spydig og frem for alt benhård.

Det sidste var tydeligt, da Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, og Enhedslistens Per Clausen ved 21-tiden krydsede klinger. Per Clausen havde tidligere spurgt til DFs holdning til regeringens meget omtalte skattereform, men Per Clausen mente ikke at have fået et klart svar, så han prøvede igen.

- Vil fru Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti stemme for en ændring af dagpengene, kontakthjælpen og førtidspensionen, der betyder, at reguleringen forringes i stil med det, regeringen har fremlagt, lød hans spørgsmål.

Pia Kjærsgaard svarede ikke direkte, men angreb i stedet hele regeringens grundlag.

- Det er en fuldstændig mærkelig situation, at Enhedslisten sidder som parlamentarisk grundlag. Jeg oplever, at regeringen appellerer til alle mulige andre partier end sit parlamentariske grundlag (med sit udspil til skattereformen, red.). Regeringen burde have sit parlamentariske grundlag på plads. Det er uprofessionelt sådan, som det er foregået, og jeg må spørge statsministeren, hvad hun agter at gøre ved sit parlamentariske grundlag, sagde Pia Kjærsgaard, inden hun tilføjede:

- Det er jo fuldstændig gak-gak, at Enhedslisten sådan fører sig frem.

Per Clausen ville være sikker på, at DF-lederen ikke ville besvare hans spørgsmål, så han stillede det igen:

- Er Dansk Folkeparti villig til at stemme for et forslag i Folketinget, der betyder, at overførselsindkomsterne forringes i stil med det r,egeringen har foreslået i sit skatteudspil?

Pia Kjærsgaard var lynhurtig til at følge op:

- Skulle vi stille det i Folketinget? Altså, hvor er vi henne? Det er jo fuldstændig ude i skoven. Det er da Enhedslisten, der må gøre et eller andet...

Så opdagede hun, at Johanne Schmidt-Nielsen lænede sig frem mod Per Clausens sæde i salen.

- Og nu sidder fru Johanne Schmidt-Nielsen og peger og fortæller hr. Per Clausen, hvad han skal sige. Kom dog selv på banen, fru Johanne Scmhidt-Nielsen, lød det vredt fra Pia Kjærsgaard.

Så listede Per Clausen ud af Folketingssalen, mens Johanne Schmidt-Nielsen kraftigt markerede, at hun skam gerne ville klemmes ind i den i forvejen lange talerrække.

Afslutningsdebatten skal egentlig handle om det forløbne folketingsår, men regeringens udspil til en skattereform, som blev præsenteret tirsdag, har været det altoverskyggende tema.

Da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var på talerstolen, gentog hun blandt andet en del af reformens hovedlinjer: At topskattegrænsen skal hæves, at det skal kunne betale sig at arbejde, og at regeringens såkaldte »rugbrødsreform« vil skaffe 15.000 flere i job.

Afslutningsdebatten ventes at fortsætte til langt ud på natten.