Pia K angriber svensk statsminister

Sveriges statsminister er fej, fordi han ikke blander sig i den svenske Muhammed-sag, sagde Pia Kjærsgaard på Dansk Folkepartis landsmøde.

Partiformand Pia Kjærsgaard taler ved Dansk Folkepartis landsmøde søndag. Foto: Sonny Munk Carlsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard kalder nu den svenske borgerlige statsminister Fredrik Reinfeldt for "fej".

Det sker efter, at Reinfeldt har afvist at blande sig i de dødstrusler som al-Qaeda har rettet mod en svensk kunstner og en chefredaktør for en avis i den svenske udgave af Muhammed-sagen.

"Fredrik Reinfeldt er fej. Jeg synes, at det er enormt fejt. Det er virkelige forargeligt, at han ikke bakker redaktøren og tegneren op. Hvad ligner det at holde bøtte," siger Pia Kjærsgaard.

Hun mener, at Sveriges borgerlige regering dermed sender et signal til al-Qaeda om, at hvis bare de truer tilstrækkeligt groft nok, så får de deres vilje i forhold til at lukke munden på folk og undertrykke ytringsfriheden.

Bøjer nakken
"De er nogle svage sjæle. Det duer ikke. Selvfølgelig skal landets statsminister af alle stå op i mod det her og dermed agere som landsfader. Vi skal ikke bøje nakken i forhold til al-Qaedas trusler og angreb på ytringsfriheden. Det håbede jeg, at man havde lært af Danmark, men det lader det til, at det politiske Sverige ikke har, " siger Pia Kjærsgaard, der nu opfordrer det svenske folk til at protestere over deres statsminister.

Dusør på 100.000 dollars
I truslen, som dukkede op lørdag, opfordrer terrorgruppen til at myrde tegneren og maleren Lars Vilks for at have tegnet profeten Muhammed som en hund. Al-Qaeda udlover i en meddelelse på internettet en dusør på 100.000 dollar for at slå Lars Vilks ihjel.

Også chefredaktøren for den svenske avis Nerikes Allehanda, Ulf Johansson har fået en dødstrussel - og han savner nu en reaktion fra sin statsminister. Men Fredrik Reinfeldt forholder sig tavs og vil ikke kommentere sagen.

»Det er en politisag«, siger pressesekretær Oscar Hållén til politiken.dk, og henviser til, at den svenske regering tidligere har udsendt pressemeddelelser om sagen, hvor statsministeren har forsvaret ytringsfriheden