Pia Christmas på vej til at give VK nederlag

Pia Christmas-Møller har øjeblikkelig succes som løsgænger. Uden om VK-regeringen tegner der sig et politisk flertal for hendes forslag om en ligestillingskommission, som blandt andet skal se på mere barsel til mænd.

Helge Adam Møller var ikke just begejstret for den daværende politiske ordfører Pia Christmas-Møllers kronik om ligestilling forud for det Konservative landsråd i september. Nu ser der ud til at være et flertal for den nye løsgængers mærkesag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Hedemann

Allerede på førstedagen som løsgænger ser Pia Christmas-Møller ud til at få sin første politiske mærkesag igennem uden om VK: En ligestillingskommission, der skal sikre bedre ligestilling mellem mænd og kvinder.

Forslaget får opbakning fra Ny Alliance, S, SF og Enhedslisten, mens Dansk Folkeparti er overvejende positiv over for idéen.

Naser Khader fra Ny Alliance er klar til at stemme for en ligestillingskommission.

»Jeg synes, at det er en fremragende idé med en ligestillingskommission. Det vil vi bestemt stemme for. Det er grotesk, at vi i 2007 stadigvæk har uligestilling mellem mænd og kvinder på områder som løn,« siger Naser Khader.

Netop forslaget om en ligestillingskommission fremførte Pia Christmas-Møller i en kronik i efteråret – og den negative reaktion fra hendes egne partifæller brugte hun i forgårs som en del af begrundelsen for at forlade den konservative folketingsgruppe. Det lykkedes ikke at få hendes kommentar i går, men i kronikken skriver hun, at en ligestillingskommission skal »udforme forslag, der kan holde udviklingen af lige muligheder for mænd og kvinder på rette spor.«

Både S og SF jubler over udsigten til et nyt ligestillingsflertal i Folketinget og Enhedslistens ligestillingsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen er allerede i fuld gang med at fabrikere et beslutningsforslag, der skal nedsætte en ligestillingskommission.

»Forslaget bliver designet efter Pia Christmas-Møller,« bebuder hun.

DFs ligestilingsordfører Marlene Harpsøe er positiv: »Jeg synes, det lyder som en rigtig god idé med en ligestillingskommission. Så jeg vil gerne imødekomme Pia Christmas-Møller.«

Marlene Harpsøe vil have kommissionen til at se på indvandrerkvinders forhold, kvindehandel og ligeløn.

»Men inden vi kan sige endeligt ja eller nej, skal vi lige se det endelige forslag,« tilføjer hun.

Hvis Dansk Folkeparti springer i målet, kan flertallet komme i hus med de Radikales stemmer. Men selv om partiet er glødende tilhænger af øremærket barsel til mænd, vil ligestillingsordfører Lone Dybkjær ikke melde endeligt ud.

»Jeg ser gerne på forslaget om en kommission, men jeg foretrækker, at vi allerede nu øremærker tre måneders barsel til mænd,« siger hun.

VK er afvisende
Både Venstre og de Konservative er afvisende.

»Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal ligge det over i en kommission,« siger ligestillingsordfører Ellen Trane Nørby (V).

Hun mener heller ikke, at staten skal reservere mere barsel specielt til fædre: »Det er vigtigt, at man lader familierne selv bestemme, hvordan de vil organisere sig.«

Det er en symbolsk sejr, at Pia Christmas-Møllers forslag om en ligestillingskommission nu for første gang efter valget sætter Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti ud på et sidespor, lyder det fra Naser Khader.

»Det giver mig ikke søvnløse nætter, at VKO-flertallet er brudt,« griner han.