Peter Skaarup langer ud efter JP: Selvcensur er kujoneri

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, langer ud efter Morgenavisen Jyllands-Posten, der vil skrive mindre om islam. Selvcensur er kujoneri, siger Skaarup, der er bekymret for ytringsfriheden.

Dansk Folkepartis Peter Skaarup er bekymret for ytrinsfriheden og mener, at Morgenavisen Jyllands-Posten er på afveje. Her taler Skaarup på partiets årsmøde i Herning. Foto: Henning Bagger / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morgenavisen Jyllands-Posten er på afveje, når avisen fremover vil beskæftige sig mindre med islam og visse sider af værdidebatten.

Det mener Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, med henvisning til Jyllands-Postens nytiltrådte chefredaktør, der i et tiltrædelsesinterview fortalte, at »Læserne kan forvente mindre Muhammed«.

»Det samme gælder ytringsfriheden – vores allesammens ret til at sige, hvad vi vil. Her er jeg desværre bekymret. På dagbladet Jyllands-Posten har vi for eksempel nu fået en ny chefredaktør, som ikke vil rapportere så meget om islam, og som synes, at det var en fejl at udgive de sjove Muhammedtegninger,« sagde Peter Skaarup i sin tale i dag på Dansk Folkepartis årsmøde i Herning.

JP-chefredaktør Jacok Nybroe udtalte i forbindelse med sin tiltrædelse:

»Siden Muhammed-krisen har Jyllands-Posten været frontsoldat uden sidestykke i en kamp, som har været vanvittigt vigtig, og jeg bøjer mig i den dybeste respekt for den pris, avisens medarbejdere har betalt for den dækning. Men jeg synes, det er tiden at lette foden fra pedalen og sige, at værdistof i den der gænge kvalificerer sig i lige konkurrence med alle andre stofområder. Jeg synes nok, at omfanget har været så heftigt, at det er i fare for at blive en del af kampen.«

Udover Jyllands-Posten langede Peter Skaarup i samme forbindelse ud efter DR, hvor man har lagt op til ikke længere at vise så mange billeder af islamistiske terrorister.

»Medierne skal være frie. Medierne skal være uregerlige; de skal være sprælske. Jo tak: Det går så ofte ud over os DF’ere. Men hellere dét end en dyne af selvcensur og kujoneri. For det er kujoneri, når danske medier nu vil tage særlige hensyn til islam. Det er kujoneri, når hensynet til én bestemt religion skal diktere, hvad der skal være nyheder, og hvad der ikke skal være nyheder,« lød det fra DF-gruppeformanden.

Skaarups bekymring i forhold til ytringsfriheden er dog ikke isoleret til medierne. Den gælder også i forhold til de danske domstole.

»I Helsingør Byret blev en mand dømt for at sammenligne islamisk ideologi med nazisme. Man behøver ikke nødvendigvis være enig med folk for at anerkende deres ret til ytringsfrihed. I København straffer domstolene de folk, der vover at nævne navnet på den mand, som forsøgte at myrde islam-kritikeren Lars Hedegaard. Selv Lars Hedegaard – altså ofret – er nu blevet idømt en bøde på 10.000 kroner. Den tager vi lige igen: Bare dét at nævne navnet på en ekstremist, som er flygtet fra retsforfølgelse, kan være strafbart. Det er helt forkert,« sagde Peter Skaarup.

Han anviser istedet en helt anden vej at gå.

»Hvad med i stedet at offentliggøre den efterlyste islamists navn vidt og bredt med billede? Hvad med at udlove en dusør? Så kunne offentligheden jo hjælpe politiet. Og tænk, hvis terroristen skulle vende tilbage til Danmark! Ville det så ikke være bedre, hvis lovlydige borgere kunne genkende ham og hjælpe politiet?«