Peter Loft ville sminke aktindsigt til journalist

Departementschef Peter Loft ville undgå, at journalisterne begyndte at skrive om skattesagen igen. Derfor forsøgte han at få fjernet akter fra en liste til en journalist.

Peter Loft, tidligere departementschef i Skatteministeriet ankommer til afhøring i Skattesagskommissionen onsdag d. 18 december 2013 i Søborg. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

I december 2010 havde departementschef Peter Loft fra Skatteministeriet i samarbejde med Skat København endelig fået ”lukket" sagen om Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skatteforhold. Derfor skulle den ikke åbnes igen for journalister, fortalte Loft til skattesagskommissionen onsdag.

»Du kan kalde det pressetaktiske overvejelser. Vi havde ikke lyst til, at de skulle begynde at skrive om sagen igen. Målet var at undgå en genåbning i pressen af en sag,« fortalte Peter Loft.

Live: Følg sidste afhøringsdag i Skattesagskommisionen

På et møde med Skat København 8. december 2010 forsøgte departementschefen derfor at få fjernet en række akter fra en liste, der via Folketingets Ombudsmand skulle udleveres til journalist Jesper Høberg fra Jyllands-Posten. Under alle omstændigheder ville Loft have fjernet sit navn fra titlerne på aktlisten.

»En journalist, der ikke har bedt om det, vil pludselig få udleveret en hel sag. Det vil kunne starte en sag. Set ud fra et systemsynspunkt vil man sige, at det vil vi undgå,« sagde Peter Loft, der anså skattesagen som »heldigt lukket« i offentligheden.

De akter, som departementschefen især var interesseret i, var blandt andet de berømte fire linjer, som han selv have forfattet og forsøgt at få med i Thorning-parrets skatteafgørelse hos Skat København, der behandlede sagen.

»Hvis jeg skulle sætte mig i en journalists sted, ville jeg tænke, det er da spændende, at departementschefen er der. Det er da at servere det på et sølvfad,« sagde Loft, der ikke overvejede, om hans forsøg på at fjerne akterne kunne være i strid med skatteforvaltninglovens paragraf 14, der siger, at departementet ikke må blande sig i afgørelser af skattesager.

»Jeg tænker bare, det her er vel i hvert fald en måde at bede om, at der vil blive fuldt yderligere op, og der vil starte en masse aktindsigtssager. Det erkender jeg åbent, det havde jeg intet ønske om,« understregede Loft.

Den lykkedes aldrig Peter Loft at få fjernet akterne fra listen. Kun at få slettet sit navn.

Senere onsdag skal tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) også vidne foran skattesagskommissionen i Søborg. Han bliver det sidste vidne ud af i alt 45, der har afgivet forklaring i sagen.