Peter Loft letter presset på Venstre i skattesag

For første gang forklarer den tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft baggrunden for et omstridt notat og et hidtil mørklagt møde.

Det var en fejl at skrive sådan i redegørelsen, lyder det nu fra den tidligere departementschef i Skatteministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres ledelse får nu den næsten bedst tænkelige håndsrækning i skattesagen.

De to mest konkrete mistanker om, at Venstre som parti var involveret i Thorning-Schmidts skattesag, har intet med Venstre at gøre, forklarer skattesagens måske mest centrale aktør, den forhenværende departementschef Peter Loft.

Skattesagen har allerede affødt flere klager over misforståelser, bl.a. fejlcitater i sagens politirapporter. På den baggrund har Berlingske konfronteret Peter Loft med nogle af skattesagens potentielt mest ømtålelige punkter: et omstridt notat og et mørklagt møde.

Sommeren 2010 skulle Skat afgøre, om Helle Thorning-Schmidts (S) mand, Stephen Kinnock, var skattepligtig i Danmark. Derfor vakte det stor opsigt, at Peter Loft efterfølgende skrev i en redegørelse, at et notat, som entydigt peger på Kinnock som skattepligtig, stammede fra Venstres pressetjeneste. Peter Loft siger, at det nu er gået op for ham, at notatet med al sandsynlighed i stedet kommer fra dagbladet BT. Han beklager, at han pegede på Venstre:

»Det var en fejl at skrive det i redegørelsen. Jeg havde ingen konkret viden om, at det stammede derfra.«

Flere har også spekuleret i, at et møde mellem Peter Loft og daværende departementschef i Statsministeriet, Karsten Dybvad, i september 2010 kunne være sagens direkte forbindelse til daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Men mødet handlede om en intern undersøgelse af Skats medarbejdere, som Dybvad hjalp med.

»Vi diskuterede ikke skattesagen på det møde. Jeg har nok omtalt sagen overfladisk for Dybvad, men aldrig drøftet sagens indhold nærmere med ham,« siger Peter Loft.

Den verserende skattesagskommission er i gang med at kulegrave læk og muligt magtmisbrug. Peter Loft skal vidne i kommissionen i januar 2013. Undersøgelsen kan fortsat ende med at afsløre, at Venstre og især daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) var dybt spundet ind i Thorning-Schmidts skatteforhold.

Professor Jørgen Grønnegård Christensen, Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, understreger, at vi netop ikke kender Lund Poulsens præcise rolle.

»Men lægger man det til grund, som Loft siger, er de hypoteser, som har været fremme om notatet og Dybvad-mødet, punkterede. Det redder Venstre på disse punkter,« siger Grønnegård Christensen.

Også professor Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, og forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole vurderer, at Lofts forklaring er en hjælp for Venstre.

»Det er klart positivt for Venstre, at et så vigtigt vidne fjerner det pres fra partiets skuldre,« siger Roger Buch.

Facebook: Hvad mener du om Lofts timing? Del din mening.

Få adgang til hele interviewet med Peter Loft her eller læs hele interviewet med Peter Loft i Berlingske mandag 10. september.