Peter Loft: »Jeg tager da gerne min del af skylden«

Tilliden til Skat er tyndslidt, påpeger Peter Loft, der selv var øverste embedsmand i Skatteministeriet i 18 år.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere departementschef Peter Loft kritiserer åbent retssikkerheden i det skattesystem, hvor han selv var øverste administrative chef i 18 år.

I et debatindlæg i Politiken fredag skriver han, at man har nået et punkt, hvor borgernes retssikkerhed er udfordret. Over for Berlingske Nyhedsbureau uddyber han kritikken:

»Om den omfattende kritik, Skat har været udsat for, er rigtig eller forkert tør jeg i virkeligheden ikke forholde mig til, men hvis den bliver ved, risikerer tilliden til skattesystemet at lide skibbrud, og det kan få fatale følger. Det bør der rettes op på,« siger Peter Loft med henvisning til den seneste tids »mediestorm« om uheldige enkeltsager.

Han understreger, at Skat især udfordrer retssikkerheden i den måde, lovgivningen bliver til på.

»Den er meget, meget stærkt båret af administrative, provenumæssige og kontrolmæssige hensyn. Man skal gøre mere for at få repræsenteret borgernes hensyn - herunder retssikkerhedsmæssige og forståelsesmæssige hensyn,« siger den tidligere departementschef.

Særlig problematisk er ifølge Peter Loft og de to andre personer bag debatindlægget, advokat Claus Holberg fra Lett Advokatfirma og erhvervsjuridisk konsulent i den borgerlig-liberale tænketank Cepos Henriette Kinnunen, »den vedvarende bølge af kompliceret skattelovgivning, der bliver presset gennem lovmøllen med korte høringsfrister« og i et tempo, der øger risikoen for lovsjusk.

Ifølge Peter Loft er det ikke muligt for medarbejderne i Skatteministeriet at overskue alle konsekvenser af en ny lovregel - og sikre, at de ikke rammer nogen utilsigtet.

Sammen med sine to medskribenter råder Peter Loft skatteminister Morten Østergaard (R) til at rydde op i »lovjapperiet« og desuden overveje, om det er befordrende for borgernes retssikkerhed, at de ikke kan være sikre på at få ret, selv om de vinder stort over skattemyndighederne i skattesystemets egen ekspertdomstol, Landsskatteretten.

Som reglerne er i dag, så kan skattemyndighederne i særlige tilfælde fortsætte et slagsmål mod en borger ved de almindelige domstole, byret, landsret og i sidste ende Højesteret, hvis de ikke er tilfredse med skattesystemets egen afgørelse.

Spørgsmål: Peter Loft, du bestred posten som departementschef i 18 år. Har du ikke selv et ansvar for problemerne?

»Jo, det har jeg nok.

Spørgsmål: Hvem er skyld i, at Skat udfordrer retssikkerheden, som du siger?

»Jeg kan ikke lide ordet »skyld«. Igen vil jeg sige, at det ikke er sikkert, at det her er skidt. Problemet er, at hvis der er tvivl om, hvorvidt det er godt, så skal den tvivl fjernes. Men jeg tager da gerne min del af skylden, da jeg i mange år har administreret et system, der givetvis er blevet mere kompliceret i den tid.«

Peter Loft fremlægger fredag sine synspunkter på det bornholmske Folkemøde, hvor Cepos og advokatfirmaet Lett kalder til debat om skat og retssikkerheden.

Berlingske Nyhedsbureau har forsøgt at få en kommentar fra skatteminister Morten Østergaard.