PET ser fordel i at hjemtage og afradikalisere mødre og børn

Mødre og børn risikerer ifølge PET yderligere radikalisering og måske våbentræning, hvis de bliver i Syrien.

Udenrigsminister Jeppe Kofod, justitsminister Nick Hækkerup, social- og ældreminister Astrid Krag samt chef for PET, Finn Borch afholder pressemøde om afslutningen af Task Force Evakuerings arbejde, i Eigtveds Pakhus i København, tirsdag den 18. maj 2021. Pressemødet handler om danske statsborgere i Syrien-fangelejre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jo længere tid tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres 14 børn opholder sig i fangelejre i Syrien, jo større sikkerhedsrisiko for Danmark kan de gå hen og blive.

Det skriver Politiets Efterretningstjeneste (PET) i en vurdering, som tjenesten har udarbejdet i forbindelse med overvejelserne om hjemtagning af mødrene og børnene.

»Den sikkerhedsmæssige fordel, der på kort sigt vil kunne være ved at lade kvinderne forblive i lejrene, skal imidlertid afvejes over for den langsigtede og mere alvorlige trussel, som både kvinderne og deres børn kan komme til at udgøre, hvis de over en årrække ukontrolleret returnerer til Danmark - mere radikaliserede og med mulig våbentræning.«

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) har på et pressemøde tirsdag aften bekræftet, at regeringen vil arbejde for at hente de tre kvinder og deres 14 børn hjem.

Derudover ønsker regeringen af hente yderligere fem børn med dansk tilknytning til Danmark. Men uden deres tre mødre, som ikke er danske statsborgere. Det forudsætter dog samtykke fra mødrene.

Syv af de 14 børn er ni år eller ældre, to børn er otte år, mens de resterende børn er i aldersgruppen fem år eller yngre, oplyser PET.

Tjenestens vurdering er, at halvdelen af børnene nærmer sig en aldersgruppe, hvor de er i særlig risiko for at blive udsat for indoktrinering og radikalisering - eller for at blive smuglet ud af lejrene af Islamisk Stat med henblik på at modtage våbentræning.

PET understreger, at der vil være en sikkerhedsrisiko, uanset hvilken løsning man vælger.

Men efter at have afvejet fordele og ulemper ser tjenesten flere sikkerhedsmæssige fordele ved hjemtagning.

»Denne løsning vurderes således samlet set at være forbundet med færrest usikkerhedsmomenter i forhold til håndteringen af den trussel, de pågældende personer vil kunne udgøre på sigt mod Danmark og danske interesser i udlandet«, skriver PET.

Tjenesten understreger samtidig, at vurderingen hviler på en forudsætning om, at mødrene søges retsforfulgt herhjemme.

Derudover skal der over for børnene iværksættes en "markant og målrettet myndighedsindsats".

Det skal sikre, at de tilbydes den nødvendige støtte med henblik på eventuel afradikalisering og reintegration, skriver PET.

/ritzau/