PET misinformerede regeringen om jødisk beskyttelse

Regeringstoppen fik forkerte oplysninger af PET om beskyttelsen af synagogen i Krystalgade under terrorangrebet i København.

Regeringstoppen fik forkerte oplysninger af PET om beskyttelsen af synagogen i Krystalgade under terrorangrebet i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da PET under terrorangrebet i København orienterede Regeringens Sikkerhedsudvalg om de sikkerhedsforanstaltninger, der var blevet iværksat i kølvandet på skudepisoderne på Østerbro, gav de forkerte oplysninger.

Det fremgår af den redegørelse, der er blevet fremlagt onsdag.

Af den fremgår det, at der gik knap fire timer fra Omar El-Hussein løsnede de første skud mod Krudttønden på Østerbro, til en politipatrulje dukkede op ved synagogen i Krystalgade, hvor der var konfirmationsfest.

Det står i kontrast til de oplysninger, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gav få dage efter terrorangrebene, hvor hun forsikrede om, at sikkerheden ved synagogen blev skærpet øjeblikkeligt efter angrebet på Østerbro.

På et pressemøde oplyste justitsminister Mette Frederiksen (S) onsdag, at det var PET, der havde givet forkerte oplysninger.

»Det billede, der blev bibragt i regeringen og i offentligheden var, at der var bevogtning med det samme ved synagogen. Det har vist sig ikke at være rigtigt,« lød det fra Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag aften. Justitsministeren fastslog samtidig, at det »selvsagt ikke er tilfredsstillende«.

Mette Frederiksen ønskede dog ikke at svare på, hvorvidt det var årsagen til, at PET-chef Jens Madsen få timer før pressemødet bebudede sin afgang, ligesom hun ikke ønskede at svare på, hvorvidt det var Jens Madsen, der havde overbragt de ukorrekte oplysninger.

»Som jeg har sagt meget tydelige i dag, så er der kritikpunkter i denne evaluering. Og så har jeg ikke mere at sige,« begrænsede hun sig til at sige.