PET-chef afviser: Farvel hænger ikke sammen med Kjærsgaard-sagen

Interview: Over for Berlingske afviser den afgående PET-chef, Jakob Scharf, at han går på grund af redegørelsen om Pia Kjærsgaard-sagen. Han fastholder, at der ikke er blevet kigget i nogen kalender.

Jakob Scharf forlader PET ved årets udgang, skriver han i en pressemeddelelse tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, der i den senere tid har været centrum for et sandt stormvejr, valgte tirsdag eftermiddag at melde sin afgang. Han stopper ved udgangen af året.

Få timer efter nåede den redegørelse om den omtalte Pia Kjærsgaard-sag, som Jakob Scharf var blevet bedt om at udfærdige af justitsminister Morten Bødskov (S), frem til offentligheden.

Over for Berlingske understreger Jakob Scharf, at anklagerne om, at efterretningstjenesten skulle have indhentet oplysninger om Pia Kjærsgaards kalender, var et scenarie, der blev overvejet, men aldrig iværksat.

»Det er scenarier, sådan arbejder vi i PET. Her havde vi et særligt trusselsbillede, og hvad nu hvis vi endte med, at det ikke var forsvarligt at gennemføre besøget (på Christiania, red.) Hvad skulle vi så gøre? Der var tre muligheder. Ingen af mulighederne blev nødvendige at iværksætte, men det var selvfølgelig det helt rigtige, at man overvejede forskellige scenarier.«

Så når du skriver i redegørelsen, at sikkerhedsafdelingen blev bedt om at undersøge oplysninger (om Pia Kjærsgaards færden, red.), så har de ikke nået at kigge i kalenderen eller hvad?

»Nej, det er jeg ikke bekendt med. Det var jo drøftelser, vi havde. Ingen af scenarierne blev gennemført eller iværksat, så jeg er i hvert fald ikke bekendt med oplysninger om perioder, hvor Pia Kjærsgaard har været ude af landet eller har skullet det.«

Så de her konkrete anklager, som du tidligere har været ude at afvise, de har været inde i overvejelserne?

»Det, jeg har sagt hele vejen igennem, er, at jeg ikke på noget tidspunkt på usaglig vis har forsøgt at skaffe os oplysninger, og der har heller ikke været tale om, at vi på noget tidspunkt skulle anvende oplysninger til uvedkommende formål«

Men er det så fordi det har handlet om at beskytte Pia Kjærsgaard?

»Ja, præcis. Det har været på et sagligt grundlag og med et i høj grad vedkommende formål for øje. At der så er andre overvejelser, der fører til, at vi ikke kan gennemføre det scenarie, sådan er det. Det er dagligdag i PET.«

Så det handler om, at det, der helt konkret er blevet diskuteret i denne her sag, i jeres optik ikke er misbrug af oplysninger?

»Nu er der ikke tale om, at jeg har kigget i nogens kalender. PET har heller ikke adgang til nogens kalender, og jeg har slet ikke. Vi har oplysninger, som dem, vi beskytter, vælger at dele med os. De oplysninger får vi, fordi det har en betydning for de opgaver, vi løser, og det er alene det, vi bruger sådanne oplysninger til. Der har ikke været tale om på noget tidspunkt at anvende de oplysninger til andet end person- og sikkerhedsbeskyttelse,« siger Jakob Scharf.

Er du blevet fyret?

»Nej, det er en beslutning, jeg har truffet efter grundig overvejelse.«

Men når du nu fastslår, at der ikke er noget hold i anklagerne, hvorfor trækker du dig så?

»Det har intet med redegørelsen at gøre eller det her konkrete forløb, det kan jeg stå fuldstændig inde for. Der er ingen sammenhæng mellem de ting. Det handler grundlæggende om, at der er løbende udfordringer i PET. Det er udfordringer, som jeg har ansvar for at håndtere, men mine muligheder for at gøre det er meget begrænsede på grund af omstændighederne. Det er meget svært at håndtere sådan interne udfordringer, når det foregår med så stor medieinteresse og politisk interesse,« siger han og tilføjer:

»På et tidspunkt må man gøre hele regnskabet op, og se, hvad der er det rigtige af hensyn til PET. Og det er det, jeg har gjort.«

Uagtet Ekstra Bladets skriverier, så er det jo et faktum, at dine medarbejdere trak sig fra samarbejdsudvalget i september. Fortryder du noget i forhold til din ledelsesstil i PET?

»Nej, og det er grundlæggende fordi jeg mener, at vi ledelsesmæssigt har truffet de afgørelser og beslutninger, der har været nødvendige,« siger Jakob Scharf til Berlingske.