Personligt angreb på Løkke varsler ny uforsonlig S-kurs

Venstres formand måtte høre for sin højde, »dovenskab« og »mopsede« attitude. Politisk drilleri men også et varsel om en helt ny kurs fra S mod oppositionen.

Foto: Torkil Adsersen. Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, måtte lægge ryg til en del drillerier under afslutningsdebatten i Folketinget. Foto: Torkil Adsersen
Læs mere
Fold sammen

Mens statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin redegørelse roste »de brede forlig« om vigtige velfærdsreformer, så tyder meget på, at freden for denne valgperiode er ved at være forbi mellem regeringen og oppositionen.

Den første del af Folketingets afslutningsdebat bød på hårde personlige angreb på Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, fra især Socialdemokraterne. Det »brede samarbejde« er på kanten til Folketingets sommerferie blevet afløst af en langt mere uforsonlig tone mellem regeringen og oppositionen.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, beskyldte således Lars Løkke Rasmussen for »politisk dovenskab«, for at være »mopset« og for at føre en »politisk slingrekurs«.

Hængekøjen kan ikke bære længere

»Tiden er i den grad løbet ud for de pinlige søforklaringer om en til lejligheden opfundet forskel mellem holdninger og standpunkter,« sagde Heunicke med henvisning til et TV-interview fredag, hvor Løkke blev bedt om at redegøre for en række sager, hvor Venstre har skiftet standpunkt…eller holdning.

»Hængekøjen kan simpelthen ikke bære længere,« sagde Heunicke, der i et forsøg på at fremtvinge et svar fra Løkke Rasmussen begyndte at stille spørgsmål til ham via Facebook.

Lars Løkke Rasmussen var derimod en del af dagen optaget i den såkaldte Statsløsekommission, hvor han var kaldt til afhøring. Det fik Heunicke til at fortsætte drilleriet:

»Når man kender Lars Løkke, så ved man, at der er overhængende risiko for, at han tager sig en øv-dag, når han kommer hjem fra vidneskranken.«

»Uklog« reform

I forlængelse heraf bombarderede Socialdemokraterne og SF Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, med spørgsmål om, hvor der skal spares i den offentlige sektor, hvis Venstre får mulighed for at gennemføre sin nulvækst i de offentlige udgifter. Hvad er det, Venstre vil? Hvad vil Venstre gøre for at hjælpe de udfaldstruede dagpengemodtagere?

Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen og andre ville vide, om Venstre opfatter dagpengereformen fra 2010 som »en succes« når nu 30.000 dagpengemodtagere står til at falde ud af systemet i år. Det var ikke et ord som Trane Nørby ville anvende. Venstre går efter at skaffe ledige i arbejde:

»Regeringen har ikke haft viljen til at skabe arbejdspladser. Vi foreslog allerede sidste forår en erhvervsskattepakke, der lempede afgifter og beskatning af vores virksomheder, så vi kunne skabe flere arbejdspladser. Det afviste regeringen,« sagde hun

Helle Thorning Schmidt nøjedes i sin redegørelse med at kalde VK-regeringens dagpengereform for »uklog«, fordi den ikke tog hensyn til den økonomiske krise.

»Desperat og plat tale«

De personlige angreb fra Magnus Heunicke fik Venstres finansordfører, Peter Christensen, på banen med en opfordring til i stedet aftale om politisk indhold.

»Jeg ved ikke, om det er den historisk dårlige opbakning til Socialdemokratiet, der ligger til grund for den tale. Sjældent har jeg dog hørt mere desperat og dybest set plat tale. Lad os dog tale politik,« sagde Peter Christensen.

Også Ellen Trane Nørby var i offensiven i sin ordførertale og kaldte regeringen amoralsk, hvorefter hun opremsede en række af regeringens »løftebrud«: Billigere busbiletter, to lærere i folkeskolens mindste klasser og meget andet:

»S og SF siger, at de fører nødvendighedens politik. Nej, det er amoralens politik. De lovede ét før valget og forsøger nu at dække sig ind under, at det desværre ikke kunne blive til noget, fordi nødvendighedens politik står i vejen. Men nødvendigheden stod jo også lysende klart inden valget, men dengang valgte S og SF ikke det nødvendige, de valgte det populære og det som umiddelbart kunne skaffe stemmer.«

Humor og højde

Også den radikale ordfører, Sofie Carsten Nielsen, valgte at gå direkte efter Venstre med henvisning til Lars Løkke Rasmussens kommentar til den vækstaftale, som de borgerlige for nylig indgik med regeringen. »En fin lille aftale,« kaldte Løkke vækstpakken foran glasdøren i Finansministeriet.

»Det forekommer uklart, om der er fælles fodslag om at fortsætte ud af reformsporet, hvis flertallet skulle skifte. Og hvis flertallet skulle skifte, Så kan man frygte, at Danmark igen får en fin lille statsminister, men uden mod og parlamentarisk opbakning til at gennemføre den ambitiøse reformkurs.«

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, valgte den humoristiske tilgang:

»Det er ikke pænt at drille folk - slet ikke statsministerkandidater - med deres højde. Og slet ikke pænt, når man er så høj og flot som den radikale ordfører, der er på talerstolen i dag. Det havde vi måske ventet fra Enhedslisten, men slet ikke fra Det Radikale Venstre,« sagde Karsten Lauritzen med henvisning til den noget lavere Johanne Schmidt Nielsen.

Uenig i kontrast

Den radikale tale fik Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til at spørge om, hvorvidt  karakteristikken af Løkke skulle opfattes som en kontrast til den nuværende statsminister? Og i givet fald ville Thulesen Dahl erklære sig uenig.

DF-lederen, som ellers var optaget af at svare på spørgsmål om en annonce, som Dansk Folkeparti har indrykket i flere dagblade, ville desuden gerne vide, hvordan SF kunne stå inde for lettelser af selskabsskatten på fire milliarder kroner. Et spørgsmål, som SFs ordfører, Jonas Dahl, valgte at svare behændigt udenom.

Afslutningsdebatten ventes at fortsætte til langt ud på aftenen.